ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона13/07/2020

ЗЕЉКОВИЋ: ПОВЕЋАН БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ, СРПСКА ИМА ДОВОЉНО ТЕСТОВА

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранслав Зељковић рекао је да епидемиолошка ситуација у Републици Српској у протеклих 15 дана погоршана и има континуитет у повећању броја заражених, али и истакао да Српска има довољно тестова чији су резултати референтни и могу бити верификовани било гдје у свијету.

 

Зељковић је истакао да широм Српске постоје одређена локална жаришта која су у одређеним општинама санирана, а у другим дају повећање броја позитивних.

Према његовим ријечима, оно што забрињава је раст броја позитивних лица у појединим општинама и градовима, али је истакао да се брзом реакцијом хигијенско-епидемиолошкоих служби то покушава на најбољи начин зауставити.

"Оно што нас охрабрује је да колеге веома брзо препознају одређена лица за које је неопходно да се тестирају. Врши се узимање узорака који се шаљу у Институт, Универзитетски клинички центар Републике Српске и лабораторије у болницама у Бијељини и Фочи и након добијених резултата приступа се идентификацији контаката", рекао је Зељковић за РТРС.

Он каже да Институт располаже са довољно тестова, те да грађани Српске не треба да брину.

"Наравно да имамо мање узорковања викендом, али сваким даном тај број узорака је константан и креће се од 400 до 600 на дневној бази. Имамо довољно тестова. Тестови се континуирано набављају посредстбвом УНДП-а", рекао је он.

Зељковић је навео да набавка тестова није олакшана, те да је БиХ мало тржиште, па се поједини понуђачи тешко одлучују да нешто понуде јер ова земља не може да плати по цијенама као у осталим дијеловима свијета.

"Трудимо се да набавимо најбоље тестове јер је важно да су они на листи Свјетске здравствене организације и на основу тога добијамо референтне резултате, који се могу верофоковати било гдје у свијету. У Институту, али другим лабораторијама у Српској ради се по свјетском стандарду када је ријеч о ПЦР тестирању. Грађани не треба да сумњају у резултате тестирања", нагласио је Зељковић.

Говорећи о жариштима у градовима и општинама, Зељковић истиче да су то тренутно Бијељина, Требиње, Љубиње, Вишеград и Зворник. Он каже да је неопходно утврдити разлоге за повећање броја позитивних лица на вирус корона, те да је брза реакција веома битна.

Он је навео да су потребне одређене ригорозније мјерама, те додао да су неке локалне заједнице то већ урадиле у складу са ситуацијом.

Интензивиста, субспецијалиста интензивне терапије Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске Даница Момчичевић рекла је да је на клиници тренутно хоспитализовано 46 пацијената, од којих 38 позитивних на вирус корона, а осам их чека резултате теста.

Она је истакла да је најмлађи пацијент има 38 година и навела да сви треба да се придржавају мјера заштите ради превенције.

Према њеним ријечима, сада је много мање преминулих од посљедица ковида-19 него у априлу.

Директор за медицинска питања болнице у Требињу Станко Буха рекао је да се ковид-одјељењу у овом граду сада налази 20 пацијената од којих 15 са потврђеним вирусом корона.

"Пет пацијената чека резултате тестирања. Они имају симпотоме", каже он.

Он је навео да на ковид-одјељењу требињске Болнице тренутно нама пацијаната на респираторима.

Буха је рекао да је ковид-одјељење у Болницу Требињу растерећеније од када болнице у Фочи и Невесињу преузимају дио пацијената заражених вирусом корона из источне Херцеговине.