ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/07/2020

ВЕТЕРИНАРСКИ ИНСТИТУТ СРПСКЕ ЛИДЕР У ИСПИТИВАЊУ САЛМОНЕЛЕ

 

БАЊАЛУКА, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да Ветеринарски институт Републике Српске "Васо Бутозан" може да буде лидер у међулабораторијским упоредним испитивањима и да провјерава да ли су довољно опремљене и остале институције које испитују или су овлаштене да испитују присуство салмонеле у храни.

 

Пашалић је изјавио након састанка са представницима Ветеринарског института Републике Српске и чешког Ветеринарског института из Прага да су први тестови који су урађени за свих пет завода укључених у пројекат "Унапређења система безбједности хране у БиХ" потпуно идентификовали салмонелу.

"То је јако добро не само због тих институција које могу да провјере своју оспособљеност, него и због заштите здравља нашег становништва и конзумената тих производа", рекао је Пашалић новинарима.

Он је додао да је ово добар примјер како надлежне институције у БиХ, иако је сложена, могу успјешно да сарађују и да се окупе око добре идеје и пројекта.

"Ријеч је о контроли присуства салмонеле, опасне бактерије која се углавном или најчешће налази у продуктима из живинарске производње, и контрола је важна не само ради заштите онога ко конзумира те производе, него и ради стицања услова за извоз живинског меса ван БиХ", истакао је Пашалић.

Он је рекао да је неколико фирми стекло тај услов и неколико које тек треба да испуне одређене критеријуме.

"Јако је важно да имамо овакав пројекат који је подржан од Чешке развојне агенције, а имплементира га државни Ветеринарски институт у Прагу", напоменуо је Пашалић.

Директор Ветеринарског института Српске Жељко Сладојевић рекао је да је пројекат међулабораторијског тестирања на салмонелу у живинарским објектима започет прошле године и да су у њему, осим Ветеринарског института Републике Српске, учествовали ветеринарски заводи у Тузли, Зеници, Бихаћу и лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву.

"Ветеринарски институт Републике Српске `Др Васо Бутозан` био је носилац активности и ми смо онако како су нас обучили партнери са Чешког ветеринарског државног института урадили те међулабораторијске провјере и сви резултати других лабораторија су потврђени као тачни, што значи да имамо оспособљене лабораторије у БиХ које могу квалитетно да детектују салмонелу у живинарским објектима и да тачно утврде о којем соју салмонеле је ријеч", нагласио је Сладојевић.

Шеф пројекта "Унапређења система безбједности хране у БиХ" Јан Росмус рекао је да је пројекат фокусиран на унапређење система безбједности хране и помоћи код извоза производа у ЕУ.

Росмус је додао да је сарадња са свим институцијама и лабораторијама БиХ изузетно добра, те да је успјех везан за добру сарадњу и са особљем које је у тим институцијама и лабораторијама.

"Дио пројекта који покрива државни Ветеринарски институт је око 400.000 евра и биће настављен", навео је Росмус.