ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/07/2020

ШЕРАНИЋ: НЕ РАЗМИШЉА СЕ О УВОЂЕЊУ ВАНРЕДНОГ СTАЊА

 

БАЊАЛУКА, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се не разматра увођење ванредног стања у Српској због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса корона.

 

"Налазимо се у ванредној ситуацији што нам по Закону о заштити и спасавању даје могућности за реаговање у оваквим околностима", рекао је Шеранић на сједници Народне скупштине одговарајући на посланичка питања.

Он је подсјетио да је, када је увођено ванредно стање, било разговарано и о томе да се и други системи у оквиру Српске припреме за функционисање у посебним приликама.

"Здравствени радници раде континуирано оно што треба да раде у својим здравственим установама. Када је ријеч о здравственом систему процедуре су јасне, функционишу и одговорност постоји", нагласио је Шеранић.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да су у оквиру демографске политике Српске у плану и нови пројекти за пружање помоћи младим људима у руралним срединама.

Одговарајући на питање посланика ПДП-а Перице Бундала, Давидовићева је рекла да се у оквиру популационе политике ради по мултисекторском приступу, наводећи као примјер да је Министарство просвјете и културе проширило обим права за ученике који имају право на бесплатне уџбенике.

Давидовићева је додала да се стално прате демографска кретања у Српској.

Министар финансија Српске Зора Видовић рекла је да су у овом министарству, према систематизацији, одређена 224 радна мјеста, али су тренутно попуњена 182, појаснивши да је то резултат одласка радника у пензију и напуштања информатичке струке због висине плате. /наставиће се/нб/мис/вј