ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/07/2020

ГОЛИЋ: КРАЈЕМ ЈУЛА У БАЊАЛУКУ СТИЖУ МЕЂУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПИРАЛЕН

 

БАЊАЛУКА, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да 28. јула у Бањалуку стижу међународни експерти који ће започети узроковање земљишта у пословној зони "Инцел" на присуство пиралена.

 

Голићева је, током "Актуелног часа" у Народној скупштини Републике Српске, рекла да ће узроци бити послати у европске лабораторије које ће потврдити присуство пиралена и на којим локацијама.

Она је нагласила да ће сви приватни власници парцела на којима буде утврђено присуство пиралена, а који су својим активностима изазвали присуство тог канцерогеног уља, тај проблем морати да ријеше и финансирају из властитих средстава.

"Од преосталих 250.000 долара за рјешавање проблема загађивања у одређеним зонама санираће се само земљиште које је власништво Републике Српске и општина", навела је Голићева.

Након што је дошло до пожара и горења уља пирален у "Инцелу" у марту прошле године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала. /наставиће се/мис/нб/вј