ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/07/2020

ЖУНИЋ: ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ЋЕ СЕ ДЕФИНИTИВНО ДОГОДИТИ

 

БАЊАЛУКА, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је, током расправе у Народној скупштини Републике Српске о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, да ће се либерализација у осигурању дефинитивно десити јер је то једна од обавеза БиХ на њеном европском путу, те да је потребно припремити домаћа осигуравајућа друштва за такве процесе.

 

Жунић је подсјетио да је БиХ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/ са ЕУ и да се члан 89 тог споразума односи на област осигурања.

"Дефинитивно ће се десити и та либерализација и сматрам да наша осигуравајућа друштва нису на прави начин схватила шта нас чека у будућности, када се на нашем тржишту појаве и озбиљна и велика осигуравајућа друштва. Морамо бити спремни да уђемо у такву утакмицу", нагласио је Жунић.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да ће процес либерализације регулисати тржиште осигурања у саобраћају, као и да, умјесто дјелимичне, треба увести потпуну либерализацију јер би то било било повољније за осигуравајућа друштва.

Ивић је напоменуо да осигуравајућа друштва морају сносити одговорност за свој рад.

Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је да је овај законски акт произашао из директива ЕУ, наводећи да се домаћа осигуравајућа друштва нису припремила за оно што ће се дешавати на тржишту осигурања.

"Ми, као и друштво, морамо да промовишемо домаће. Поставља се питање да ли постоји неки оперативни план да се домаћа осигуравајућа друштва припреме за те три године, за колико је пролонгиран рок либерализације", навео је Видић.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да ће Клуб ПДП-а подржати предложено законско рјешење, те додао да ће њиме, пролонгирањем рокова либерализације, бити заштићене домаће осигуравајуће куће.

Крунић је истакао и да се градњом добре мреже путева штити велики број осигуравајућих кућа, посебно оних са малим капацитетом. /наставиће се/нб/мис/вј