ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/08/2020

ЖАРКОВИЋ: ОДЛАЗАК МИЛОШЕВИЋА У КНИН УВРЕДА СРПСКИХ ЖРТАВА РАТА

 

БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић сматра да је најављени одлазак потпредсједника Владе Хрватске из реда српског народа Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање 25 година од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја" крајње неприхватљив и сраман и да представља увреду српских жртава рата у Хрватској.

 

Жарковић је рекао Срни да Милошевић не представља српски народ из Републике Српске Крајине и бивше Социјалистичке Републике Хрватске, већ тамо иде из личних и страначких интереса који неће донијети никаквог добра Србима у Хрватској.

Он је додао да би главни разлог за отказивање одласка Милошевића у Книн требало да буде сваке године присуство и обраћање хрватског генерала Анте Готовине, који је командовао операцијом "Олуја" у Крајини.

"Готовина у свом обраћању на обиљежавањима у Книну никада ниједном ријечју није споменуо злочине над Србима у селу Груборе, дешавања у Книну и у селу Шкаре које је тотално спаљено након `Олује`", закључио је Жарковић.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.