ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/08/2020

ОМОГУЋИТИ КОНТИНУИТЕТ РАДА СРПСКИХ КЛУБОВА И УДРУЖЕЊА

 

ЛИНЦ, 5. АВГУСТА /СРНА/ - Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић и представници клубова и удружења који окупљају српску дијаспору у Горњој Аустрији на састанку у Линцу истакли су потребу да се омогући одржавање континуитета у раду таквих клубова и удружења.

 

На састанку је оцијењено да је потребно наставити са организацијом различитих културних и спортских манифестација у складу са мјерама које су уведене због пандемије вируса корона, саопштено је из Представништва Српске у Аустрији.

"Заједничким напорима клубови раде на очувању националног идентитета и културе српског народа, али и на успјешној интеграцији у аустријско друштво. Због тога је важно да пронађемо модалитете да се њихов рад и активности одрже у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона“, рекао Филиповић.

Он је додао да српски клубови у Аустрији годинама представљају мјесто на којем се уједињује српска дијаспора, и кроз организацију бројних манифестација настоје сачувати српске обичаје, културу и традицију.

Филиповић је навео да је претходних дана одржао састанке са представницима клубова и удружења у Бечу и Доњој Аустрији, те да ће током августа разговарати са представницима клубова у осталим аустријским покрајинама како би се идентификовали потенцијални изазови и пронашла рјешења за њихово несметано функционисање.

У сарадњи са Владом Републике Српске, Представништво Српске у Аустрији наставиће да пружа подршку српским клубовима и удружењима у реализацији њихових програма, као и у контактима са локалним заједницама и институцијама у Аустрији, а заједнички циљ је да се рад клубова и удружења одржи и унаприједи, те да се настави са активностима које су од значаја за бројну српску заједницу у тој држави, додаје се у саопштењу.