ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/08/2020

ПАД ПРИХОДА ПОСЉЕДИЦА СВЕОПШТЕГ ПОРЕМЕЋАЈА НА ТРЖИШТУ

 

ДОБОЈ, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Јавно предузеће "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ у овој години биљежи губитак од 10.003.398 КМ, што је посљедица свеопштег поремећаја на тржишту узрокованог појавом пандемије вируса корона, речено је Срни из ове компаније.

 

На негативно пословање ЖРС-а утицао је и раст трошкова амортизације због активирања знатног износа инвестиција у 2019. години, као и раст трошкова радне снаге усљед усклађивања плата запослених са растом најниже плате у Републици Српској.

Из ове компаније наводе да укупне обавезе за првих шест мјесеци ове године износе 337.917.000 КМ, што је за 944.000 КМ више него у истом периоду лани када су износиле 336.973.000 КМ. Укупне обавезе за посматрани периоду у 2018. години износиле су 379.984.000 КМ.

На дугорочне обавезе-дугорочне кредите односи се 87.477.000 КМ, а на краткорочне 250.440.000 КМ.

Из ЖРС-а појашњавају да у оквиру краткорочних обавеза доминирају обавезе према Влади Републике Српске у износу од 224.372.000 КМ, које су настале јер "Жељезнице" нису у могућности да измирују кредитне обавезе према ЕИБ, ЕБРД, те владама Пољске, Србије и Португала, него то чини Влада као гарант уговора.

"Ријеч је о кредитима који су кориштени за обнову инфраструктурних капацитета, те одређеним дијелом за обнову вучених и радионичких капацитета“, наводе из компаније.

Из ЖРС најављују да ће по завршетку реализације пројекта реструктурисања доћи до смањења обавеза "Жељезница" које имају према Влади Републике Српске, као и до смањења трошкова пословања.

"Остале краткорочне обавезе, `Жељезнице Републике Српске` измирују у задатим роковима и у овом тренутку нема неизмирених обавеза према радницима, добављачима и Пореској управи#, наводе из комапније.

Рјешењем Основног суда у Добоју од 16. марта отворен је поступак финансијског реструктурисања "Жељезница Републике Српске", а планом финансијског реструктурисања предвиђено је да се наведене обавезе према Влади Српске конвертују у капитал и на тај начин изврши и власничко реструктуирање ЖРС-а.

Из ЖРС-а оцјењују да ће се на овај начин растеретити биланси ове комапније и учинити велики корак ка успостављању финансијске равнотеже, што је и један од кључних циљева пројекта реструктуирања.

Укупан приход "Жељезница Републике Српске" у првих шест месеци 2020. године износи 29.497.000 КМ, док је у истом периоду прошле године износио 46.724.000 КМ. Укупан приход у посматраном периоду за 2018.годину износио је 30.698.000 KM.

"Имајући у виду да су `Жељезнице Републике Српске` у првој половини 2019. године приходовале средства Владе Републике Српске по основу донација у износу од 11.471.000 КМ, а према инструкцији Министарства финансија и тумачењу `МРС 20` , што није био случај у првом полугодишту 2020. године, као ни у првом полугодишту 2018. године, произилази да је без овог прихода укупан приход остварен у првом полугодишту 2020. године приближно у нивоу оствареног у првом полугодишту 2018. године", наводе из ове компаније.

У образложењу се наводи да је ријеч о донацији-државним давањима по пројекту реструктисања "Жељезница Републике Српске" који се финансира кредитним аранжманом Свјетске банке.

Из ЖРС-а наводе да закључно са јуном укупни акумулирани губитак ове компаније износи 91.876.000 КМ и да је смањен у односу на укупан акумулирани губитак за исти период 2018. године.

"Упркос свим потешкоћама са којима се сусрећу у 2020. години, `Жељезнице Републике Српске` процес реструктурисања предузећа спроводе предвиђеном динамиком и он ће бити окончан у задатим роковима, те ће се пословање у наредној пословној години проводити по новом систему, што за крајњи циљ треба да има позитивне ефекте и резултате пословања", поручују из овог предузећа.

Из ове компаније истичу да је, у временима свопштег отежаног пословања те провођењу значајног пројекта реструктурисања предузећа, пред менаџментом "Жељезница Репулике Српске" као примарни задатак очување, повезивање и интегрисање свих расположивих потенцијала.

"То ће, верујемо, у будућности допринијети њеној квалитетној организацијској структури, финасијској самоодрживости и позитивним резултатима пословања“, поручују из ЖРС-а.