ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/08/2020

НАУЧНА САЗНАЊА ПРИМИЈЕНИТИ ЗА ПРОФИТАБИЛНИЈУ ПРОИЗВОДЊУ

 

ГРАДИШКА, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Tркуља рекао је да, захваљујући подстицајима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, воћари посљедњих година успијевају да се изборе са утицајем климатских промјена и прекомјерним увозом воћа, али да је за профитабилнију производњу неопходно примијенити нова научна сазнања.

 

"Воћари градишке регије увелико примјењују нове технологије у производњи", рекао је Тркуља у Градишки гдје су Удружење воћара и Пољопривредни институт организавали данас стручно предавање за воћаре у оквиру пројекта развоја тржишта пољопривреде "Фарма два".

Он је истакао да је, међутим, веома значајно што ће, у сарадњи са Удружењем воћара, кроз 40 теоретских и 20 практичних предавања воћарима широм Српске бити пренесна најновија сазнања из различитих области у воћарству - исхрана биљака, узимања узорака за анализу земљишта, листа и плода, правилна употреба пестицида, наводњавање и складиштење.

Тркуља је рекао да је веома заначајно да је овај пројекат усмјерен и према едукацији воћара Српске, како би им пренијели најновија научна сазнања и достигнића у области воћарства.

"Циљ је да воћари имплементирају у својим воћњацима све што науче на предавањима, како би у овом времену климатских промјена сачували производњу и остварили висок принос и квалитет воћа, а на тај начин да остваре и већи профит“, истакао је Tркуља.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да су кроз пројекат "Фарма два" обезбиједили средства за теоретска и пректична предавања, те по 400 КМ за сваког учесника предавања за анализу листа, плода и остатака пестицида у плодовима.

Дојчиновић је навео да је пројектом за све активности првобитно било предвиђено 60.000 долара, али да је тај износ умањен јер због пандемије вируса корона воћари неће моћи да оду на планирану стручну екскурзију у Чешку.

Он је додао да је планирано да стручна предавања буду одржана у два наврата у пет локалних заједница у Републици Српској, а да су предавачи стручњаци из области воћарства са Пољопривредног института и Пољопривредног факултета из Бањалуке.

Осим у Градишци, предавање је раније одржано у Приједору, а планирана су и у Козарској Дубици, Tеслићу и Угљевику.

Предавању у Градишци, које је одржано у ресторану "Tина", због епидемиолошке ситуације могло је присуствовати до 30 воћара.

Пројекат "Фарма два" финансирају УСАИД и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу СИДА.