ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/08/2020

ПРВА НАГРАДА ЗА ПОСЛОВНУ ИДЕЈУ РАЗВОЈА СЕОСКОГ ТУРИЗМА

 

САРАЈЕВО, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Пословна идеја о одрживости сеоског туризма "Деда Симин ранч", породице Шиљ освојила је прву награду од 5.000 КМ, за учешће у акцелератор програму који је реализовала Развојна агенција Републике Српске.

 

Ова пословна идеја односи се на развој сеоског туризма.

Друга награда од 3.000 КМ припала је "Грујичић ентеријерима" који се баве производњом намјештаја, трећу и четврту награду од по 2.000 КМ добила је идеја производње здраве хране и апи комора.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа у Развојној агенцији Републике Српске Марица Берић рекла је да се за пројекат пријавило 11 тимова и појединаца, али да је њих девет дошло до краја двомјесечне обуке.

Она је рекла да су сви учесници кроз акцелератор програм, који је новина када је ријеч о подршци почетницима у послу, добили неки вид подршке.

"Биће им пружена сва могућа подршка, било у виду едукације, савјетодавне подршке, али и бесплатног кориштења просторија за рад, те административно-техничке подршке", рекла је Берићева.

Првонаграђена породица Шиљ ће освојени новац уложити у проширење сеоског домаћинства које се налази у Општини Источно Ново Сарајево у мјесној заједници Топлик.

"Ми се већ бавимо тиме, имамо одређену производњу, а циљ нам је сачувати сеоску чаролију, јер све више младих одлази у градове", рекао је власник "Деда Симиног ранча" Ђорђе Шиљ.

Овај програм је реализован у сарадњи са Економским факултетом Пале, Заводом за запошљавање Републике Српске, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево, те општинама Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, Соколац и Источни Стари Град.

Из Развојне агенције Српске наводе да се акцелератор програм спроводи у Бијељини, те да је у плану да до краја године буде организован и у Чајничу, Рогатици, Новом Горажду, Фочи и Вишеграду.