ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/08/2020

ГАЈАНИН: НАСТАВА ЗА БРУЦОШЕ ПОЧИЊЕ 5. ОКТОБРА

 

БАЊАЛУКА, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је ће настава за бруцоше у новој академској години почети 5. октобра, а за старије године почетком новембра, те додао да ће бити поштоване све епидемиолошке препоруке у вези са заштитом од ширења вируса корона.

 

Гајанин је навео да је настава за старије године планирана за новембар, с обзиром на то да је студентима омогућено осам испитних рокова, од којих су два предвиђена у октобру.

"У обавези смо да тај мјесец, односно октобар, надокнадимо или радним данима или суботама. Циљ нам је да у сарадњи са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске омогућимо студентима да упишу наредну годину без обзира на изазове са којима смо се сретали", рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да у овој високошколској установи претпостављају да ће епидемиолошка ситуација и 1. октобра и 1. новембра бити неповољна, те да се за то спремају.

"Потпуно ћемо поштовати епидемиолошке препоруке и радићемо заједно са ресорним министарством на припреми инструкција за извођење наставе у сложеним епидемиолошким ситуацијама. Уколико епидемиолошка ситуација буде неповољна, практична настава ће сигурно морати да се одвија на Универзитету и факултетима у мањим групама, при чему ће се поштовати све епидемиолошке препоруке", најавио је Гајанин.

Када је ријеч о теоријској настави, Гајанин је рекао да ће за студијске групе за које се не могу поштовати епидемиолошке препоруке вјероватно бити остављена могућност одржавањa наставе на даљину с тим да ће се изводити из учионица.

"Дакле, наставник ће имати обавезу да дође у учионицу и одржи предавање. Одговарајући број студената ће, вјероватно, моћи физички да буде присутан према епидемиолошким препорукама, а остали ће такву наставу пратити онлајн, на основу одговарајућих платформи", навео је он.

Гајанин је рекао да је задовољан реализацијом наставе на овом универзитету у претходној академској години.

"Били смо, а и сада смо, изложени епидемиолошким препрекама у реализацији наставе и наставног процеса, али смо успјели спасити семестар реализацијом наставе на даљину, што су прихватили наши студенти, наставници и сарадници. Нисмо пресрећни што смо морали сву наставу реализовати на такав начин", каже Гајанин.

Гајанин указује и да неки облици наставе сигурно нису изведени на најбољи начин, додавши да ту прије свега мисли на практичну наставу, поготово из неких научних области, као што су медицинске и техничке науке.