ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана06/08/2020

ДВА МИЛИОНА КМ ЗА ОТКУП ТРЖИШНИХ ВИШКОВА ПОВРЋА

 

БАЊАЛУКА, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о стању у производњи и пласману произведеног поврћа у Српској, а у вези са пандемијом вируса корона, у којој се наводи да ће из Компензационог фонда бити обезбијеђено два милиона КМ за финансирање интервентног откупа тржишних вишкова поврћа у циљу заштите домаће производње и стабилизације тржишта.

 

У овој години под повртарским културама засијано је око 1.000 хектара обрадивих површина више него претходне године, а обзиром на повољне агроеколошке услове за раст и развој повртарских култура, забиљежен је повећан принос, а самим тим појавили су се и тржишни вишкови поврћа, наводи се у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да донесе Правилник о начину и условима интервентног откупа тржишних вишкова произведеног поврћа у Српској.

На сједници је усвојена и информација о стручном оспособљавању најбољих студената Републике Српске, у којој се наводи да ће Влада Српске и ове године омогућити стручно оспособљавање у републичким органима управе за 34 студента генерације са два јавна универзитета у Српској.

Ријеч је од по 17 студената са универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пројекат запошљавања најбољих студената који се реализује од прошле године, показао је одличне резултате и многи од студената су завршили приправнички стаж у органима јавне управе и стекли неопходно радно искуство које им је потребно за запослење.

Влада је задужила све републичке органе управе, јавна предузећа и јавне установе да у складу са својим дјелатностима и потребним стручним кадром обезбиједе стручно оспособљавање најбољим студентима јавних универзитета академске 2018/2019 године, који до дана доношења овог закључка нису засновали радни однос.

Такође, задужују се републички органи управе, јавна предузећа и јавне установе да о реализацији овог закључка извијесте Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.