ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/08/2020

ИЛАРИОН РУВАРАЦ - РОДОНАЧЕЛНИК КРИТИЧКЕ ИСТОРИОГРАФИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Српски историчар и свештеник Иларион Руварац /1832-1905/, оснивач српске критичке историјске школе и члан Српске краљевске академије, умро је на данашњи дан 1905. године.

 

Руварац је био родоначелник критичког историјског истраживања, сузбијајући ненаучне поступке у проучавању српске историје.

Нападао је незнање и шарлатанство и био резервисан према народном предању као историјском извору.

Био је професор и ректор Богословије у Сремским Карловцима, а од 1882. године и архимандрит фрушкогорског манастира Гргетег.

Његова најпознатија дјела су: "Одломци о грофу Ђорђу Бранковићу и Арсенију Црнојевићу, патријарху", "О кнезу Лазару", "Монтенегрина", "О пећким патријарсима" и "Краљице и царице српске".

Руварац се замонашио у Крушедолу и добио монашко име Иларион 1. јануара 1861. године. Под овим именом објавио је и највећи број својих научних радова.

Убрзо је због свог образовања именован за биљежника црквеног суда.

Године 1872. године постао је професор Карловачке богословије. У том периоду интензивно је читао историографске расправе и учио језике који су му били неопходни за проучавање прошлости.

Знао је латински, грчки и њемачки, а служио се италијанским и мађарским језиком.

Иако је био правник и теолог, Руварац важи за образованог српског историчара који се формирао под утицајем њемачких ауторитета, попут универзитетских професора Јегера, Шлосера и Гервинуса.