ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/08/2020

ГОТОВО 2.000 ОСОБА ДОНИРАЛО КРВНУ ПЛАЗМУ

 

БЕОГРАД, 7. АВГУСТА /СРНА/ - У Србији је скоро 2.000 особа које су се оправиле од вируса корона донирало крвну плазму за лијечење обољелих.

 

Из Канцеларије Владе Србије за информационе технологије и електронску управу саопштено је да се до тих података дошло захваљујући платформи "Донирај плазму" /donirajplazmu.gov.rs/, која је додатно унапријеђена како би била олакшана комуникација са донаторима.

Унапређење подразумијева и платформу "РапидПро", коју је Уницеф донирао Влади Србије, а успоставили су је у априлу Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Институт за трансфузију крви Србије.

Вршилац дужности директора Института за трансфузију крви Србије Весна Мијуцић рекла је да је пројекат прикупљања и примјене антиковид 19 плазме започео у априлу.

Она је навела да се плазма прикупља у Институту за трансфузију крви Србије у Београду и Заводу за трансфузију крви Војводине у Новом Саду, те да је планирано и прикупљање у заводима за трансфузију крви у Нишу, Крагујевцу и Ужицу.

"РапидПро" је произвела Уницефова глобална Лабораторија за иновације у сарадњи са фирмом за развој софтвера "Ниарука" /Nyaruka/, а покренуо га је Уницефов Глобални иновациони центар 2014. године.

Tо је бесплатна платформа отвореног кода која омогућава аутоматизовану комуникацију и прикупљање података путем СМС-а и друштвених мрежа.