ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/08/2020

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОПИСАНИХ МЈЕРА

 

БАЊАЛУКА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Представници шест удружења пацијената из Републике Српске апеловали су данас да се грађани Српске строго придржавају мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације, посебно физичке дистанце и ношења маски јер је корак до потпуног преоптерећења здравственог система пацијентима инфицираним вирусом корона.

 

"Молим вас, грађани будите одговорни, носите маску", рекао је директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић на конференцији за новинаре у Централном медицинском блоку Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Вита Малешевић из Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра“ рекла је да је народ хуман и емпатијом помаже дјеци која болују од малигних болести, па је упутила позив да и сада покажу емпатију, ставе маску, поштују мјере и држе дистанцу.

"Они који не вјерују у све то немају право да угрожавају друге људе, болесну дјецу и здравствене раднике“, рекла је Малешевићева.

Ведран Пузовић из Удружења пацијената обољелих од дијабетеса апеловао је на друштвену одговорност, а Сузана Кекић из Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра“ апеловала је у име онколошких пацијената да се поштују мјере.

"Носите маску, држите дистанцу да заштитимо онколошке и све угрожене пацијенте“, апеловала је Кекићева.

Душко Узелац из Организације ампутираца Удас позвао је све грађане да не дозволе да "побиједи себичност и неодговорност", а Мирослав Вукомановић испред Удружења обољелих ид мултипла склерозе Републике Српске указао је на осјетљивост ових пацијената који спадају ризичну групу.

"Осјетљиви смо и на најобичнији грип, а да не спомињем ковид 19. На сву срећу, нема још заражених короном“, рекао је Вукомановић и захвалио свима који су омогућили људима који болују од ове болести да буду на годишњем одмору.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске Пеђа Ковачевић рекао је да грађани треба да имају у виду да нема лијека за ову болест.

Истичући да је јутрос рано преминуо пацијент стар само 35 година без коморбидитета, он је рекао да ова болест више не бира само старију популацију него се граница оболијевања спушта.

"Молим све да добро размисле у свакодневном животу и понашању јер могу да буду директно одговорни у изазивању обољења или да директно доприносе спречавању ширења инфекције", рекао је Ковачевић и додао да је сваки дан све већи број критично обољелих и све већи број обољелих млађе животне доби са додатним симптомима.

Вирус корона, осим плућа, болесницима уништава и бубреге, јер, каже он, то је непријатељ о којем се мало зна, а доказано је да ношење заштитне маске у затвореном и на отвореном гдје је велики број појединаца смањује шансу преноса заразе. Битно је држање дистанце и одржавање личне хигијене.

Ковачевић је рекао да болест почиње врло активно, разарајуће, са температуром преко 40 степени која на све предузете мјере не пада, након пар дана долази до оштећења плућа и болесник не може да дише.

"Глад за ваздухом је најстрашнији симптом. Ми дајемо лијекове за које у свијету постоје студијски протокол, али са сигурношћу не знамо да ли то лијечи или не болеснике", рекао је Ковачевић.

Из УКЦ Републике Српске су навели да је од почетка ове седмице у Ковид болници УКЦ Републике Српске угашено шест живота, од којих је један пацијент стар 35 година.