ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/08/2020

БОГИЋ БОГИЋЕВИЋ КАО "ИДЕАЛНИ СРБИН"

 

Нова верзија сарајевске и бошњачке опозиције школски је примјер политике која прича "европске приче", а живи још у рату

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Бошњачка опозиција у Сарајеву и Федерацији БиХ има често радикалније и агресивније ставове по питању Срба, Републике Српске и Србије, чак и од СДА, предводника исламизације друштва и фалсификатора историје.

Коалиција странака - Народ и правда, Социјалдемократска партија, Наша странка и "Независна бх. листа", пуна је демократских фраза пред наредне локалне изборе у Сарајеву, попут заклетви да ће све људе, без обзира на националност, третирати на исти начин и обећања да ће сви имати једнак приступ институцијама културе.

Ови ставови, који су, ваљда, у, наводно, "мултиетничком" Сарајеву требали бити нешто што се подразумијева, показују све лицемјерство једног у себе закључаног националног пројекта који основна људска права користи за политичка обећања и нуди их као "нова достигнућа".

У стварности, готово сва ова бошњачка "демократска опција" има више ксенофобичних иступа, чак и од национално-вјерских јастребова, попут бошњачког "Круга 99" или тзв. "пробосанског блока".

Лидер странке Народ и правда Дино Конаковић, некадашња млада нада СДА и десна рука Бакира Изетбеговића, стављен је на америчку листу непожељних лица због одбране муслиманских фашиста из доба Другог свјетског рата и залагања да се не мијењају имена сарајевских улица које носе њихова имена.

Његова странка одбила је да гласа за промјену назива улица које носе имена по Мустафи Бусулаџићу, који је подржавао нацистичке ставове и прогон сарајевских Јевреја и Срба, те младомуслимана: Есада Карађозовића, Фикрета Плоче, Рушида Пргуде и Асафа Сердаревића, једног од оснивача организације "Млади муслимани".

Наша странка, на челу са лидером Предрагом Којовићем, која се представља као либерална партија "свих грађана БиХ", предложила је да награду града Сарајева добије Кристијан Шварц-Шилинг због својих заслуга у лобирању да НАТО нападне српске положаје у Сарајеву и око њега, те да помогне хрватским снагама у злочиначкој акцији "Олуја".

Тако је овај лобиста постао почасни грађанин града из којег су протјерани или су побјегли Срби, које Наша странка, наводно, такође, жели да представља.

Та странка редовно подржава све унитаристичке ставове и Републику Српску доживљава као страно тијело, попут свих других партија у федералном Сарајеву.

Наша странка стајала је и иза резолуције у којој су изједначене жртве свих народа током Другог свјетског рата у БиХ, што је тешки историјски фалсификат.

Социјалдемократска партија, као и све наведене, подржала је екстремистичку иницијативу да се прогласе непожељним у Сарајеву сви који имају финансијску или политичку подршку држава које нису усвојиле "резолуцију о геноциду у Сребреници".

Та иницијатива, која је требала да практично блокира, првенствено, Републику Српску и Србију и прекине политичке и економске односе, те укине право на лични став и окамени наметнуту историјску "истину", пропала је тек након жестоке реакције дипломатског кора у Сарајеву.

Узгред, за све те странке, у Сребреници се "догодио геноцид", али не и у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

У резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима, коју су они иницирали у парламенту БиХ поводом мисе у сарајевској катедрали за страдале на Блајбургу, та ријеч нигдје се не помиње, мада у сваком пристојнијем историјском уџбенику ван Сарајева /и Загреба/ јасно пише да је у НДХ "почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима".

Ови ставови бошњачке опозиције не могу се објаснити тек чињеницом да су - предизборна прича јер се тичу принципијелних ставова који одређују прошлост и будућност БиХ.

Као и СДА, ни ове странке у тој будућности не виде или не желе да виде Српску, али би и те како хтјеле српске гласове. Отуда је нова верзија сарајевске и бошњачке опозиције школски примјер политике која прича "европске приче", а живи још у рату.

На власт у Федерацији БиХ, у овом облику, они никада неће доћи јер вјерски идеологизовано и антисрпски препарирано бирачко тијело Бошњака нема разлога да "поред живе" СДА, гласа за копију исте.

У бирачко тијело Српске ове странке могу ући само ако их, умјесто летака, избаци НАТО авијација.

А, то је данас још нереалније од тога да се на мјесто представника Срба у БиХ врати Богић Богићевић, о којем са "посебним пијететом", као о "идеалном Србину", говори Дино Конаковић у сарајевским медијима.