ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/08/2020

ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ ЋЕ СЕ МОРАТИ МИЈЕЊАТИ СТАРИ НАЧИН ПОСЛОВАЊА

 

САРАЈЕВО, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Спољнотрговинскa коморa БиХ у својој анализи наводи да је тешко предвидјети у којем обиму ће епидемија вируса корона негативно утицати на крајње пословне резултате текстилних и обућарских компанија БиХ у овој години, али је извјесно ће опоравак дуго трајати и да ће се морати мијењати стари начин пословања.

 

"Вријеме је за иновације у начинима пословања и они који то прије схвате, брже и лакше ће проћи кроз ову кризу, али и оно што нам слиједи послије", истакнуто је у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

Извоз индустрија текстила, одјеће, коже и обуће из БиХ у првом полугодишту износио је 668.179.588 КМ и мањи је за 125.748.759 КМ или 15,84 одсто у односу на исти период прошле године, што је посљедица епидемије вируса корона у свијету.

Увоз је био 819.745.348 КМ и мањи је за 189.698.463 КМ или 18,79 одсто у односу на првих шест мјесеци прошле године.

Покривеност увоза извозом у првом полугодишту је 81,51 одсто и већа је за 2,86 одсто у односу на исти период 2019. године, што се приписује мањем увозу сировина и готових производа због новонастале кризе и мјера које су поједине земље уводиле с циљем спречавања ширења вируса, наводи се у анализи.

Најзначајнији извозни производи у првих шест мјесеци су обућа - 311,14 милиона КМ, одјећа и прибор за одјећу осим плетених или кукичаних 124,41 милион КМ, одјећа и прибор за одјећу, плетени или кукичани 105,78 милиона КМ, остали готови производи од текстила 36,44 милиона КМ, те производи од коже 27,64 милиона КМ.

Ова привредна грана БиХ највише је извозила у земље ЕУ - Италију, Њемачку, Словенију, Хрватску, Француску, Словачку, Пољску, те у Аустрију, Турску и Србију.

Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће највише је увозила обућу - 147,83 милиона КМ, сирову, ситну и крупну кожу вриједности 113,46 милиона КМ, одјећу и прибор за одјећу, плетени или кукичани 112,48 милиона КМ, одјећу и прибор за одјећу осим плетених или кукичаних 89,80 милиона КМ, те плетене или кукичане материјале у вриједности од 47,09 милиона КМ.

Најзначајније земље партнери у увозу ове гране привреде су Италија, Њемачка, Србија, Турска, Словенија, Аустрија, Хрватска, Кина, Мађарска и Пољска.

Због посљедица уведених мјера, један број компанија морао је затворити фирме и то претежно мала и микро предузећа којих и има највише, неке су извршиле реорганизацију производње и почеле производити заштитну опрему, неке су један број радника послале на чекање, а поједине на принудни годишњи одмор или неплаћено одсуство.

Било је и оних компанија које су отпуштале раднике због губитка већ уговорених послова, отказивања наруџби, немогућности набавке репроматеријала за производњу или проблема са транспортом, како у увозу сировина тако и у извозу финалних производа, указује се у анализи.

Из Коморе су напоменули да су компаније почеле производити заштитне маске, одијела, комбинезоне, капе, визире за лице и слично, те да је значајан дио те опреме дониран болницама и осталим јавним установама.