ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/08/2020

ПРОПАЛА ЈОШ ЈЕДНА РУНДА ПРЕГОВОРА О ПОМОЋИ

 

ВАШИНГТОН, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Још једна рунда преговора у америчком Конгресу о новом пакету помоћи за привреду која је у губицима због пандемија вируса корона завршена је без договора.

 

Демократе и републиканци још се препиру окод свега, од накнада за незапослене и финансијске помоћи школама до новчаних "инјекција" за државне компаније.

Неуспјех у постизању споразума представља разочарење за више десетина милиона незапослених Американаца који су примали додатних 600 долара седмично изнад нормалних накнада за незапослене током пандемије. Та исплата је истекла прошлог мјесеца и републиканци желе да је смање.

Стопа незапослености у САД је 10,2 одсто, што је више од било којег нивоа током финансијске кризе 2008. године.

Накнаде за незапослене су истекле, као и савезни мораторијум на деложације.

Шеф Представничког дома демократа Ненси Пелоси јуче је одржала састанак са министром финансија Стевеном Мнучином и шефом кабинета Бијеле куће Марком Медоузом.

Пелосијева је послије састанка рекла новинарима да је спремна да понуди компромис у форми једне милијарде долара на пакет помоћи од 3,5 трилиона долара, који је усвојио Конгрес, али је одбацио Сенат који је под контролом републикаца.

Предсједник Доналд Tрамп се залаже за привремено укидање пореза на плате од 7,65 одсто - што би одговарало онима који раде, али не би имало никаквог ефекта на 17 милиона незапослених који не примају плату.

Демократе, с друге стране, желе да се настави са исплатом Федералне помоћи од 600 долара седмично незапосленима до краја године и да се већа помоћ обезбиједи локалним владама.

Међутим, републиканци желе да заврше са исплатама помоћи за незапослене јер тврде да их то демотивише да се врате на посао и да многи сада добијају више новца него кад раде.