ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/08/2020

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРБИМА ИЗ ЈЕЖЕСТИЦЕ

 

БРАТУНАЦ, 8.АВГУСТА /СРНА/ - Код споменика у селу Јежестица код Братунца данас је служен парастос за 39 настрадалих мјештана у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је осам жена, као и за погинуле Србе из овог мјеста у Другом свјетском рату.

 

Од 1942. до 1945 године 161 Србин, од којих само неколико војника из овог села, убијен је у Другом свјетском рату и њихова имена су уклесана на овом споменику заједно са именима погинулих у посљедњем рату, као знак сјећања и захвалности.

Иванка Млађеновић, чијем су мужу Анђелку на данашњи дан 1992.године муслимански војници из Сребренице одсјекли главу и возили је кроз Сребреницу везану за аутомобил да би показали да су убили "четника", истиче огорченост међународним и правосуђем БиХ јер нико није процесуиран за монструозна убиства људи из овог села који су радили на својим њивама када су их мучки напале муслиманске хорде Насера Орића.

"Уклесана имена убијених на споменику показују да је истина да су они дали животе за слободу, да су настрадали, а за злочин нико није одговарао. Не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи Божија правда", наглашава Иванка, којој су муслиманске снаге убиле и дјевера Драгана и свекрву Савку.

Њена кћерка Анка имала је само пет мјесеци када су јој муслимански војници убили оца и стрица пред очима њене баке, а затим и баку заклали.

Предсједник Борачке организације Зоран Гвозденовић указао је на неправду у селективан рад правосуђа БиХ које није процесуирало ниједан масовни злочин почињен над Србима у Подрињу већ чека да свједоци умру и да по устаљеној матрици саопште да је "због недостатка доказа" поступак обустављен, умјесто да Тужилаштво прибави доказе, јер су овдје људи побијени код својих кућа и на својим имањима.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић појашњава да је подизањем споменика настрадалима у Јежестици, који је откривен прошле године, показано да породице и друштво нису заборавили српске жртве и да се цијени њихов несебични допринос и страдање за слободу српског народа и стварање властите државе.

Након што је за страдале служен парастос и прислужене свијеће, цвијеће су, поред начелника Млађеновића, положиле делегације борачких и организација породица заробљених и несталих бораца и несталих цивила, делегација Удружења логораша регије Бирач, породица несталих из Братунца, те чланови породица погинулих и страначке делегације.