ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/08/2020

ПОДОЛСКА ГОВЕДА ВРАЋЕНА У ПОСАВИНУ

 

ШАМАЦ, 8. АВГУСTА /СРНА/ - У окружење заштићеног мочварног станишта "Тишина" код Шамца послије 70 година враћена су подолска говеда да би обнављала и одржавала влажност пашњака уз ријеку Саву.

 

Представици Друштва за заштиту биодиверзитета из Бањалуке и Орнитолошког друштва "Наше птице" из Сарајева су појаснили да је подолско говече стара раса говеда која је служила за рад, која је постојала до средине 20. вијека, а посљедња су нестала на подручју Шамца.

Ријеч је о снажној и релативно крупној раси, прилагодљивој на слабе услове испаше, климатске промјене и болести.

Узгој не захтијева велике трошкове око уређења пашњака или објекта.

Подолско говече, како се додаје у саопштењу, директан је потомак европског дивљег говеда "тур", од кога потиче већина данашњих комерцијалних раса које се узгајају за тов или млијеко.

Испаша старих аутохтоних раса говеда један је од најбољих начина одржавања равничарских ливада и пашњака која нестају у цијелој Европи, а истворемено су важна станишта разноврсног биљног и животињског свијета.

Ова раса данас опстаје у малом броју у земљама у окружењу на испаши по природним резерватима попут Засавице, Палићког језера, Гајне у Славноском Броду, Лоњском пољу и другим мјестима гдје служе за одржавање угрожених станишта, у сврху туризма и одрживе пољопривреде, наводи се у саопштењу.

Активност повратка подолског говечета је осмишљена у склопу пројекта "Ревитализација влажних ливада и пашњака мочварно-барског комплекса Tишина", који финансира "Еуронатур", а партнерски спроводе удружења "Наше птице" и "Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета".

Пројекат подржавају и општина Шамац и Домаљевац, а два удружења наводе да ће се у пројекат укључити и Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци, који је, како појашњавају., посвећен очувању гена гајених животиња и биљака.