ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/08/2020

БиХ НИЈЕ ПОСТАЛА ДРЖАВА НИ 1992. ГОДИНЕ, НИ ДАНАС

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - БиХ није постала држава када је супротно вољи српског народа прогласила независност 1992. године, нити је то успјела постати у протеклих 25 година након закључења Дејтонског мировног споразума, рекао је предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић.

 

Он је додао да је Република Српска као држава српског народа и свих других народа који у њој живе добила своју потврду Дејтонским споразумом као државотворни ентитет, задржавши највећи дио својих државних надлежности, саопштено је из СНСД-а.

Митровић је на том плану подсјетио на ријечи Ричарда Холбрука који је убјеђујући Алију Изетбеговића да прихвати име Републике Српске, рекао - "Не вјерујемо да име Република Српска значи много све док добијате све друго – међународно признање, дефинисане границе, прихватање вашег легалног статуса. Ништа од овога раније нисте имали".

"Холбрук је у Дејтону још рекао да `постоје два ентитета и да само можемо правити концепт Устава БиХ извлачећи из два ентитета, онај садржај који ће омогућити да се сачува држава, да колико-толико буде функционална и стабилна`“, подсјетио је Митровић.

Он је рекао да је очигледно да је Дејтонским споразумом дато и превише БиХ, а поготово неуставним преносом надлежности на ниво БиХ.

"Незавршени рат који води СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић, неумјереним захтјевима за централизацијом и унитаризацијом, годинама је потпомаган пристрасним и антидејтонским дјеловањем ОХР-а и дијела међународне заједнице. То је БиХ удаљило од Дејтонског споразума, водећи је ка неповратном путу распада, прво фактичког, а касније и формалног“, оцијенио је Митровић.