ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/08/2020

ПОМОЋ УГОСТИТЕЉИМА - МИНИМАЛАЦ И ЗА ЈУНИ И ЈУЛИ

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас да ће на плану нових мјера за помоћ привреди Српске свадбени салони, дискотеке, ноћни клубови за јуни и јули имати право на минималац и порезе и доприносе за раднике.

 

Вишковић је навео да ће бити пружена помоћ угоститељима и међународним превозницима који су усљед појаве вируса корона имали пад прихода већи од 30 одсто, а нису отпуштали раднике.

"Хотелијери и међунарони превоз путника су овог момента најугроженији и њима желимо да изађемо у сусрет и у смислу пореза", рекао је Вишковић за РТРС.

Он је навео да не зна до када ће трајати проблем са вирусом корона, али је напоменуо да је од почетка пандемије, 15. марта, према званичним статистикама 10.429 радника остало без посла, те да је од тада 9.199 новозапослених, што су охрабрујући подаци.

Говорећи о Гарантном фонду са расположивих 238 милиона КМ за подршку привреди, Вишковић је нагласио да је ријеч о великој помоћи привреди Српске ради превазилажења проблема са вирусом корона, те да су у том смјеру четири пословне банке за почетак понудиле своје услове за кредитна средства.

"Привредници подносе захтјеве преко тих банака за повлачење средстава уз гаранцију Фонда. Каматна стопа у том смислу биће далеко повољнија са нашим гаранцијама него да сами траже одређени кредит, односно биће неких 10 до 15 одсто мање него што су на тржишту. Очекујем да они којима је угрожена текућа ликвидност искористе ову прилику", рекао је Вишковић.

Осврћући се на здравствени систем Српске, Вишковић је нагласио да је припремљен и да има довољно капацитета и опреме да се суочи са вирусом и у јесен, али да треба разумјети да су радници у том сектору доста исцрпљени и да им грађани одговорним понашањем и придржавајући се мјера у том смјеру могу помоћи.

Вишковић, који је преболио вирус корона и који је увјерен да је ту болест добио руковањем, замолио је грађане да се придржавају препоручених мјера надлежних да не би дошли у ситуацију у којој се он нашао.

Када је ријеч о приправничком стажу за студенте генерације у Српској, Вишковић је истакао да Српска води рачуна о младима и њиховим резултатима.

"Тиме промовишемо и наша два јавна универзитета. Од 1. септембра 34 најбоља студента генерације на својим факултетима добиће прилику да одраде приправнички стаж и добију посао у институцијама Српске", рекао је Вишковић.