ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/08/2020

НЕМА ПРОБЛЕМА СА БУЏЕТОМ, СВЕ ОБАВЕЗЕ СЕ ИЗМИРУЈУ НА ВРИЈЕМЕ

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска нема никаквих проблема са буџетом, те да на вријеме измирује све текуће обавезе.

 

"Ликвидни смо. Јулску пензију смо почели да исплаћујемо 7. августа, неколико дана раније него што је то уобичајено, подстицаје за пољопривреду редовно измирујемо и све оно што се унесе у трезор - буде плаћено", рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да је Влада све мјере донесене за март, април и мај, исплатила, а да дио захтјева није исплаћен искључиво због тога што је потребна документација била непотпуна.

Вишковић је навео и да је Влада Српске одлучила да не смањује плате у јавном сектору да би сачувала јавну потрошњу, што се показало као добра мјера, без обзира на критике.

"Поткријепићу то једном чињеницом, а то је расподјела ПДВ-а. За протекле двије и више година Српској је била зацементирана на 32,17 одсто средстава. Ми смо то успјели ријешити прије неколико мјесеци, тако да нам сада припада 34,20 одсто. То је значајан новац који Република Српска добија и највећи проценат који Српска има од формирања Управе за индиректно опорезивање", рекао је Вишковић вечерас за РТРС.

Говорећи о изградњу дионице ауто-пута Брчко-Бијељина-Рача, Вишковић је истакао да су за очување јавне потрошње, запослености и преживљавања у економском смислу, Српској неопходни велики инфраструктурни пројекти.

"Као Влада, цијело вријеме радимо на томе - и у сфери енергетике и путне инфраструктуре, као и у туризму и другим областима. Прије више од годину и по дана промовисали смо изградњу ауто-пута од Бањалуке до Београда, као стратешко опредјељење Републике Српске и на томе радимо", поручио је Вишковић.

Он је подсјетио да је прије 15 дана, на сједници Владе Републике Српске, усвојена одлука о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута од Вукосавља до Брчког, као и да је на посљедњој сједници усвојена одлука о финансирању, пројектовању и изградњи дионице Брчко-Бијељина-Рача.

Вишковић је подсјетио да је дионица од Брчког до Раче подијељена у два лота, због исказане спремности Србије да са 100 милиона евра финансира изградњу дионице од Раче до Бијељине, дугу нешто више од 17 километара.

"Најдаље у наредној седмици биће расписан међународни тендер за инвеститора, који ће обухватити комплетну дионицу од Вукосавља до Раче", најавио је Вишковић.

Када је ријеч о додатним издвајањима за пољопривреду у Републици Српској, Вишковић је подсјетио да је Влада Српске на почетку пандемије позвала грађане да засију што више површина, те да је захваљујући томе засијано 150 хектара више.

"Година је послужила, род пшенице је један од најбољих у посљедњих десет и више година, за соју и кукуруз очекујемо добре приносе, а исто је и у сфери повртларства. Да наши произвођачи не би дошли у ситуацију да немају гдје са произведеном храном, уговорили смо откуп 11.000 тона додатних количина, што ће Влада суфинансирати са 10 фенинга по килограму", објаснио је Вишковић.

Он је додао да се то не односи на количине које су раније уговорене, него на додатне количине.

Вишковић је напоменуо да је Влада разговарала са привредним субјектима који се баве извозом поврћа, да је исказала спремност да суфинасира откуп додатних 8.000 тона, које би биле извезене у Хрватску и Црну Гору.

Предсједник Владе Републике Српске је указао на то да је у овом тренутку јако важно да сви у Републици Српској купују домаће производе, јер тиме јачају Српску и стварају могућност да сва давања из буџета буду већа и према пензионерима, борцима, радницима и свим другим категоријама.

Говорећи о почетку нове школске године, Вишковић је рекао да још није тачно дефинисано како ће то изгледати, као и да је намјера Владе Српске да се дјеца нађу у школским клупама, али да ће, првенствено, бити неопходно пратити епидемиолошку ситуацију.

"Видјећемо и како ће се земље у окружењу понашати. Неколико сценарија је у оптицају, а оно што је сигурно је да ћемо водити рачуна да заштитимо здравље и наше дјеце и просвјетних радника", поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада ће обезбиједити довољно хигијенских средстава за личну хигијену и ученика и просвјетних радника, те довољно средстава за дезинфекцију.

Вишковић је нагласио да је Влада Републике Српске ове године дјелимично повећала инвалиднине и борачки додатак, те да је у јануару било редовно усклађивање пензија.

"Све те категорије врло добро знају да ћемо искористити сваку прилику која нам се укаже да повећамо њихова примања", напоменуо је Вишковић.

Он је подсјетио да је за ову годину одобрено 200.000 КМ за бањско лијечење пензионера са најнижим примањима, те исто толико за борачке категорије.