ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/08/2020

ПЛОДНИ РЕЗУЛТАТИ МЕЂУСОБНЕ САРАДЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. АВГУСТА /СРНА/ - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да практична сарадња Кине и Републике Српске у посљедњим годинама даје плодне резултате с обзиром да је базирана на међусобној комплементарности двије стране и традиционалном пријатељству два народа.

 

Ђи је у том смислу подсјетио да је Термоелектрана у Станарима остварила профитабилност, пружила чисту енергију Српској и допринијела тамошњем економском и друштвеном развоју о чему говори податак да је општина Станари, по просјечној мјесечној плати по глави становника, на првом мјесту међу локалним заједницама у Републици.

Он је рекао да пандемија вируса корона није умањила ентузијазам у смислу сарадње, подсјетивши да је потписан уговор о изградњи хидроелектране Дабар у сарадњи са кинеском компанијом.

"Тај пројекат ће, након завршетка, учинковито ублажити проблем несташице струје у околини и очекује се да постане мотор локалног економског развоја. Такође, пројекти аутопута Бањалука-Приједор и болнице у Добоју се реализују и надамо се да ће двије стране заједно улагати напоре како би они били реализовани што прије", рекао је Ђи за РТРС.

Он је рекао да је позитивно што се Српска и Кина на плану сарадње досљедно придржавају принципа заједничких консултација, те заједничког доприноса и остваривања заједничких интереса у сарадњи.

"Осим тога, једнако се третирају, без икаквог политичког условљавања, те остварују заједничку побједу, користећи своје компаративне предности", рекао је Ђи.

Он је нагласио да је тренутно свима истовјетан и хитан задатак борба против пандемије и оживљавање економије.

"Кинеска страна је спремна да активно унапређује сарадњу са ентитетима у БиХ и дистриктом Брчко с циљем да доприноси како опоравку локалног економског и друштвеног развоја, тако и глобализацији економије и мултилатерализму", навео је он.

Он је рекао да сви у суочавању са глобалним изазовима пандемије, који не познају границе и народе, као и да сви морају да буду уједињени у превладавању тешкоћа.

"Наша сарадња у борби против пандемије је управо то добро илустровала. Када је избила пандемија у Кини, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је у кратком времену упутио писмо подршке кинеском предсједнику Си Ђинпингу, док су професори и студенти Универзитета у Бањалуци донирали маске кинеској страни. То ћемо заувијек памтити", рекао је Ђи.

Након избијања пандемије у Бањалуци, подсјетио је Ђи, кинеска страна је одмах реаговала и у три контингента донирала респираторе, маске, заштитна одијела, дезинфекциона и друга средства, те је организовала видео састанак о искуствима у превенцији и контроли пандемије између кинеске стране и Медицинског факултета, као и других институција.

"Кинеске компаније и кинески држављани који живе и раде у БиХ су, такође, пружали помоћ којом су изразили јединство са локалним грађанима. Прави се пријатељи у невољи познају. Кинеска страна је спремна да настави пружати помоћ Српској у оквиру својих капацитета", истакао је Ђи.

Он је рекао да Кина чврсто вјерује да треба кренути путем солидарности и сарадње и придржавати се мултилатерализма, како у борби против пандемије, тако и у оживљавању економије.

Ђи је рекао да је Српска све популарнија међу кинеским туристима, те да је лани број оних који су посјетили Републику порастао за 89,3 одсто у односу на годину раније.

Он је нагласио да постоји велики простор у туристичкој сарадњи и да вјерује да ће више кинеских туриста долазити у Српску.

"Иако је пандемија омела посјету кинеских туриста, вјерујем да ће БиХ остати важна дестинација за њих. Спремни смо да сарађујемо са релевантним институцијама у Српској на повећању изгледа за повратак кинеских туриста. Надамо се да ћете додатно ојачати промоцију у Кини комбинацијом онлајн и офлајн методе", рекао је Ђи.

Он је навео да је протеклих година кинески језик у БиХ све популарнији, нарочито у Српској гдје је укључен у списак других страних језика у основним и средњим школама.

Ђи је додао да је Конфуцијев институт на Универзитету у Бањалуци основан 2018. године као "прозор кинеске културе ка пријатељима у Српској".

"Желимо Конфуцијевом институту све бољу будућност и да и даље доприноси размјени и људском разумијевању двије стране", рекао је Ђи.