ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/08/2020

КУРТЋЕХАЈИЋЕВА КВАЗИИНТЕЛЕКТУАЛНА ПРОЦЈЕНА БЕЗ ЧИЊЕНИЦА

 

Куртћехајић зна одлично да је због "жртвовања мира" у жељи Алије Изетбеговића да створи исламску републику БиХ, створена и Република Српска и Херцег-Босна и, наравно, "филџан авлија" у којој Алијини потомци имају апсолутну власт

 

Пише: Милорад ГУТАЉ

ЗВОРНИК, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Порука бошњачког интелектуалца Суада Куртћехајића да би "заштитницима Републике Српске било боље да се што прије психолошки навикну да се укидање Републике Српске" због, како он наводи, пресуђеног "геноцида", мора десити у будућем времену, јесте, прије свега, његова квазиинтелектуална процјена коју не темељи ни на каквим чињеницама.

Куртћехајић такву поруку темељи на својој и жељи оних бошњачких интелектуалаца и политичара које још није освијестило ново вријеме у којем Република Српска живи већ пуних 28 година.

Оспоравати чињеницу да Република Српска постоји, да има своју Владу, Народну скупштину, предсједника и друге органе, језик, културу, наравно и своју територију, значи негирати стварност. Та стварност, у коју никако да се уклопи сарајевски интелектуалац, је на његову жалост, очигледна и присутна на сваком кораку.

Куртћахајић треба да зна, а сигурно је да зна, да је српски народ својом вољом, храброшћу и властитим жртвама у одбрамбено-отаџбинском рату створио Републику Српску.

Куртћехајић има разлога да не воли Србе и Републику Српску, јер је настајањем Републике Српске 9. јануара 1992. године и нешто касније хрватско-муслиманске федерације престала да постоји Социјалистичка Република БиХ.

Куртехајић би требало да зна да је Народна скупштина Српске Републике БиХ усвојила у Бањалуци 12. августа 1992. године Декларацију о државном и политичком уређењу државе и донијела одлуку да промијени њен назив у - Република Српска.

Куртћехајић не би требало да заборави да је Република Српска претходно настала 9. јануара 1992. године као Република српског народа БиХ одлуком Скупштине српског народа у БиХ.

А, Куртћехајић, који своја знања и сазнања преноси студентима и, наравно, на јавним иступима, мора да поштује и уважава да је Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, потписаним 21. новембра 1995. године, Република Српска и међународно призната као један од два конститутивна ентитета БиХ, не држави или републици БиХ, него само БиХ.

Све остало што говори и жели да се догоди је Куртћехајићев сомнабулизам.

Куртћехајић зна одлично да је због "жртвовања мира" у жељи Алије Изетбеговића да створи исламску републику БиХ, створена и Република Српска и Херцег-Босна и, наравно, "филџан авлија" у којој Алијини потомци имају апсолутну власт.

И Млађи Изетбеговић наставља да сања своје снове, па, ничим изазван, поручује да Република Српска може да се отцијепи или припоји Србији само послије неког новог рата.

Изгледа да је у генима Изетбеговића да сва неријешена питања желе рјешавати ратном пријетњом, а не договором.

Босне, какву прижељкују Куртћехајићи, Изетбеговићи и ини Бошњаци, нема више, нестала је у Дејтону, а створена нова заједница коју чине Република Српска и Федерација БиХ.

Постојећа, без префикса држава или република, подијељена је и састављена од Републике Српске и Федерације БиХ и као таква овјерена међународним уговором у Дејтону и Паризу, 21. новембра, односно 14. децембра 1995. године.

И ту нема ношта спорно, само је, као такву заједницу треба прихватити и развијати.

Куртћехајић своју нетрпељиву поруку према Србима и Републици Српској, коју су пренијели федерални медији, није случајно упутио баш јуче, уочи 12. августа, када је прије 28 година Народна скупштина Српске Републике БиХ озваничила назив Република Српска.

Остаје отворено питање зашто Куртећахајић уочи и на битне историјске датуме Републике Српске оспорава нешто што не може оспорити. Зашто својим непромишљеним интелектуалним потезима разара постојеће, али сувише танке нити, које још држе овакву БиХ на вјештачкој вентилацији.

Зашто Куртћехајић свој интелектуални опус не усмјери, између осталог, на честитање 28-годишњег постојања Републике Српске и позив да се, према важећим правним оквирима и уставним овлашћењима, без задирања у виталне интересе ниједног народа, гради нова БиХ заједница која се зове Република Српска и Федерација БиХ.

Исто важи и за Изетбеговића млађег, који је како злобници кажу, прошли рат провео у трезору Народне банке у Сарајеву, а сада олако датим пријетњама, можда би нове конфликте посматрао из Истанбула.