ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2020

ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ "НИШВИЛ ОНЛАЈН" ОТВОРЕН ПРЕСИЈЕЦАЊЕМ ЛУБЕНИЦЕ

 

БЕОГРАД/НИШ, 13. АВГУСТА /СРНА/ - У Нишу је пресијецањем лубенице отворен џез фестивал "Нишвил онлајн", који ће од данас до недјеље, 16. августа, бити одржан на Љетној позорници без присуства публике, али уз лајв стрим.

 

Директор "Нишвила" Иван Благојевић је испред "Нишвил" џез музеја у нишкој Tврђави представио програм и отворио фестивал, а том приликом представљен је и "Нишвил џезсајкл" /нишвил џез бицикл/, јединствено возило на педале за седам музичара, са којег су нишки џезери извели програм џез стандарда.

Умјесто традиционалног пресијецања врпце, директор Нишвила је отворио ово специфично фестивалско издање пресијецањем лубенице, уз пригодне звуке великог џез хита Хербија Хенкока "Продавац лубеница" /Watermelon man/.

Како је раније саопштено, преостали, највећи дио програма "Нишвила" биће одржан од 17. до 20. септембра, уколико се у наредном периоду поправи епидемиолошка ситуација и Влада Србије дозволи присуство публике, уз поштовање мјера дистанце, пренијели су београдски медији.

Најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе "Нишвил" је међународни џез фестивал који се одржава у Нишу, а основан је 1995. године.

Фестивал се одржава током августа на више локацијa у Нишкој тврђави и ван ње.

"Нишвил џез фестивал" је градска манифестација Ниша, а одлуком Министарства културе Србије и манифестација од националног значаја.

"Нишвил" је једина културна манифестација добитник статуе "Најбоље из Србије" за 2011. годину, по избору Министарства трговине.

"Нишвил" од 2006. године заслужним домаћим музичарима додељује награду за животно дјело, међу којима су Шабан Бајрамовић, Нада Кнежевић, Нада Павловић, Милош Крстић...