ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона14/08/2020

СРПСКА НЕЋЕ ПОДЛЕЋИ УСЛОВЉАВАЊИМА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да Српска неће подлећи условљавањима било кога, па ни ЕУ, да зарад неке финансијске помоћи уруши надлежности које јој по Уставу припадају и механизам координације.

 

"Не могу нас доводити у позицију да бирамо између помоћи ЕУ и опстанка Републике Српске. Увијек ћемо бити опредијељени за Републику Српску", рекао је Вишковић новинарима коментаришући наводе у федералним медијима да је Српска "кривац" што БиХ не може да добије 250 милиона евра помоћи од ЕУ за рјешавање посљедица епидемије вируса корона.

Он је навео да је од 650 питања, која је послала Европска комисија, усаглашено више од 600, те да је спорно остало 14, која се могу ријешити једино договором.

"У мишљењу Европске комисије има неких питања која у овом моменту нису прихватљива за Републику Српску. Не можемо дозволити да се укине ентитетско гласање зато што неко жели да нам помогне или непомогне", рекао је Вишковић.

Он је истакао да Српска неће испуњавати било чије "музичке жеље", јер би то значило да треба да се одрекне неких својих надледжности.

Вишковић каже да је приликом разговора са представницима ЕУ изнио јасан став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, Владе и свих институција Републике Српске.

"Позивам представнике ЕУ и Европске комисије, као одговорне људе, да не уцјењују Српску са том помоћи. Није то коректно. Ако је пандемија захватила Европу, цијели свијет, па тиме и Балкан, Републику Српску и БиХ, онда би било коректно да се понашају као Међународни монетарни фонд /ММФ/", рекао је Вишковић.

Он каже да је ММФ, који је био на удару многих критика, био најкоректнији за вријеме епидемије вируса корона и одобрио средства БиХ, а тиме и Републици Српској, без икаквих услова.

"Позивам ЕУ да, уколико жели да помогне грађанима БиХ и Републике Српске као што прича, онда да то не условљава", поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска увијек била и биће за разговор и договор, те указао да треба примијенити механизам координације.

Вишковић је рекао да Република Српска трпи штету због БиХ 25 година и да свима треба да буде јасно да никада неће бити прихваћене ствари које иду на штету Републике Српске.