ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/08/2020

ХИТНО ОБУСТАВИТИ РАДОВЕ ОКО ВИСОКИХ ДЕЧАНА

 

БЕОГРАД, 15. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће на наредном састанку у Бриселу од представника Приштине и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони Манастира Високи Дечани.

 

"Очекујем да ЕУ изврши експлицитан и снажан притисак на Приштину да прекине кампању угрожавања српских светиња на Косову и Метохији, јер оне су, осим што су наше светиње, истовремено и непроцењиви споменици европске хришћанске културе, а сваки напад на њих је и напад на саме темеље европских вредности", истакао је Вучић.

Вучић је поручио да се упадом у заштићену зону Манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња.

Он је истакао да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донијела сама Приштина, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

"Заштита српске културне и верске баштине на Косову и Метохији је приоритет наше државне политике и спремни смо да заједно са Српском православном црквом формирамо специјални тим за заштиту наших светиња - српске и хришћанске духовне, културне и историјске баштине", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да је велики број српских цркава и манастира страдао у посљедње двије деценије пред рушилачким бијесом албанских екстремиста и да Србија неће дозволити ни наговјештај могућности да би таква судбина могла да задеси још неко од српских светих мјеста.

Он је нагласио да Србија доживљава радове у околини Високих Дечана као средство притиска на српску страну и као поруку да је српска културна и вјерска баштина талац албанске самовоље.

Вучић је навео да Србија наглашава да је за продуктиван дијалог неопходно да међу учесницима постоји минимални однос повјерења и мирољубива клима за разговоре, а путарски радови у околини манастира, који су недвосмислено напад на Високе Дечане, не доприносе стварању такве атмосфере.