ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/08/2020

ОТВОРЕН "ТРГ ЋИРИЛИЦЕ"

 

ПОДГОРИЦА, 15. АВГУСТА /СРНА/ - У Херцег Новом данас је отворен "Трг ћирилице", манифестација која својим програмом чува српски језик и ћирилично писмо, слободу исповиједања православне вјере и право на подизање и чување православних храмова.

 

Предсједник општине Стеван Катић је рекао да је ова манифестација нарочито значајна у вријеме када траје борба за очување светиња и укидање срамног Закона о слободи вјероисповијести.

"Са овогодишњег `Трга од ћирилице` јасно ће одјекивати порука - `Не дамо светиње!", истакао је Катић, те је изразио задовољство данашњом прославом славе града - Светог архиђакона Стефана.

Катић је захвалио и Његовом преосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију који је служио Свету архијерејску литургију у Топлој.

Прво предавање одржао је митрополит Амфилохије о теми "Свети Петар Цетињски", који је изразио наду да ће овогодишња манифестација уродити богатим плодовима, као дјела великана који се на њој обиљежавају.

"Сјећамо се стодеведесетогодишњице Светог Петра Цетињскога, седамдесетогодишњице упокојења великог патријарха исповједника Гаврила Дожића", рекао је владика и најавио штампање мемоара патријарха Гаврила Дожиће, који ће бити промовисани у Морачи у оквиру ове манифестације.

Митрополит је нагласио да је овај јубилеј нарочито битан за Црну Гору гдје се појавила струја незнавених људи који хоће да стварају неку своју цркву, као да Црква на овим просторима не постоји већ 800 година.

"Рекао бих да ови сада који стварају нову Црну Гору, која није више ни Црна Гора него Монтенегро, знају да нема Црне Горе без Цркве. Пошто немају снаге нити разума нити савјести да се врате, као што су се многи вратили, мисле да створе своју цркву. Безумље каквога нема у Европи, да секуларна и атеистичка власт ствара своју цркву", рекао је митрополит.

О оптужбама да не поштује власт, митрополит Амфилохије је рекао да то није тачно, да Црква поштује власт, али да не поштује одлуку сваког властодршца.

"Не могу властодршци себе поистовјећивати са државом Црном Гором, а то је оно што се сад догађа. Црква је овај народ, свештенство, а држава је Свети Петар Цетињски, Свети Петар Ловћенски Тајновидац, Краљ Никола и овај народ", истакао је владика Амфилохије.

У башти Музеја вечерас ће бити одржано поетско вече "Чекај ме, ја ћу сигурно доћи".