ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/09/2020

ПОГИНУЛЕ ТРИ ОСОБЕ У УДАРУ ЦИКЛОНА

 

АТИНА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Три особе погинуле су усљед удара циклона "Јанос" који је погодио Грчку, носећи кишу и поплаве, рекли су грчки званичници.

 

Тијело мушкарца нађено је испод крова који се урушио на његовој кући у селу недалеко од Кардице, јавила је данас Атинска новинска агенција.

Он је трећа жртва олује након што су јуче пронађена тијела једног мушкарца старог 63 године и старије жене у оближњој Фарсали.

И даље се трага за женом који је нестала у Кардици.

Обилне кише претвориле су Кардицу, која се налази на највећој равници у Грчкој, у право језеро. Појавили су се снимци на којима се виде поплављени путеви, срушени мостови и обрадиво земљиште под водом.

У граду Музакију ријека је пробила корита и оштетила путеве и локални медицински центар.

Према процјени стручњака, поплављено је око 5.000 кућа у области Кардице.

"Јанос" је чупао дрвеће из коријена и изазвао прекид струје на острвима у Јонском мору и на западу Пелопонеза.

Олуја је јуче протутњала централном Грчком и погодила градове Кардица и Фарсала, плавећи путеве и куће. Касније је прешла на југ, на острво Крит.

На острву Крит олуја је донијела обилне кише које су поплавиле путеве и продавнице.

Премијер Кирјакос Мицотакис, који ће наредних дана посјетити регион, рекао је да ће Влада пружити помоћ погођеним подручјима.

Ватрогасна бригада саопштила је да је примила више од 2.450 позива у погођеним регионима за помоћ у спасавању блокираних људи, за обарање дрвећа и испумпавање воде из кућа и фирми.

Циклони, који су се у Грчкој први пут појавили 1995. године, постали су чешћи посљедњих година.