ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/09/2020

БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У АВГУСТУ МАЊИ ЗА 10 ОДСТО

 

БИЈЕЉИНА, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина у августу је евидентирано 71 кривично дјело, што је за 10 одсто мање него у истом периоду лани, рекао је данас начелник те управе Стјепан Терзић.

 

"У августу је евидентирно 60 кривичних дјела општег криминалитета, поднесено 50 извјештаја и тужилашту пријављена 52 лица, међу којима је 20 повратника у извршењу кривичних дјела", навео је Терзић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да коефицијент расвјетљености кривичних дјела општег криминалитета износи 82 одсто.

"У области привредног криминалитета откривена су три кривична дјела, као и у августу протекле године, а овим кривичним дјелима причињена је материјална штета од 121.000 КМ, док противправна имовинска корист износи 726.000 КМ", рекао је Терзић.

Начелник Полицијске управе захвалио је грађанима за одговорно понашање, наводећи да су уважавањем препорука и сарадњом са полицијом на терену знатно допринијели заштити своје имовине у сезони годишњих одмора, те је број кривичних дјела против имовине смањен за 34 одсто.

Посебно је издвојио да у августу није било кривичних дјела која су починила малољетна лица, а евидентирано је 31 нарушавање јавног реда и мира, што је 27 одсто мање у односу на август прошле године.

Јавни ред и мир највише је нарушаван на улицама, 16 пута, док је у угоститељским објектима евидентирано осам нарушавања, најчешћи узроци су и даље међукомшијска и слична нетрпељивост и алкохол, а међу 40 извршилаца прекршаја је шест жена.

Као нови начелник Полицијске управе Бијељина, након пензионисања дугогодишњег начелника ове управе Жарка Ћосића, Терзић је најавио да ће са својим сарадницима и даље предано радити на очувању и унапређењу личне и имовинске безбједности грађана, као и унапређењу угледа и међусобног повјерења полицијских службеника и грађана.

"Приоритет у нашем раду биће борба против најтежих облика криминалитета, свих облика корупције, очување и унапређење повољног стања јавног реда и мира, унапређење безбједности саобраћаја, а у сарадњи са кординационим тијелом Владе Републике Српске и даље ћемо предано радити на контроли мигрантске кризе и спречавању њених штетних утицаја на локалне заједнице", рекао је Терзић.

Као задатак који нема безбједносни карактер, али је изузетно значајан, он је нагласио и подршку здравственим установама и другим надлежнима у заштити здравља становништва од епидемије вируса корона, као и заштиту здравља полицијских припадника.

Начелник криминалистичке полиције Срђан Гајић напоменуо је да су у августу евидентирана два разбојништва и да су оба расвијетљена током истог мјесеца.
Према његовим ријечима, у овом периоду забиљежено је осам случајева злоупотребе дроге, од чега три кривична дјела и пет прекршајног карактера.