ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/09/2020

О ПРИЈЕДЛОГУ ЗАКОНА О ЗАШTИTИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

 

БАЊАЛУКА, 23. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске данас ће наставити посланичку расправу Приједлогу закона о заштити права на суђење у разумном року.

 

Приједлогом закона о заштити права на суђење у разумном року уређује се заштита овог права, као и право на правично задовољење због његове повреде које се остварује у судском поступку.

"Ово је први пут у БиХ да се ова област уређује законом", нагласио је министар правде Републике Српске Антон Касиповић синоћ образлажући ово законско рјешење.

У образложењу овог акта наводи се да се у БиХ дужина трајања поступка може оспоравати само подношењем апелације Уставном суду БиХ, а што се у посљедње вријеме чини у великом броју случајева.

У великом броју предмета суд је разматрао и утврдио повреду права на суђење у разумном року, одређујући рок за доношење одлуке, односно налажући хитно поступање, те досудио надокнаду нематеријалне штете.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о противградној заштити, Нацрт закона о слободним зонама Републике Српске и Нацрт закона о граду Дервента.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.