ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика30/09/2020

ПРИОРИТЕТ ПРОЦЕСУИРАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У ОБЛАСТИ ИЗБОРНОГ ЗАКОНОДАВСТВА

 

TРЕБИЊЕ, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је да је ВСТС данас донио одлуку да приоритет у раду свих тужилаштава у БиХ буде процесуирање кривичних дјела у области изборног законодавства.

 

"Донијели смо одлуку која се односи на давање приоритета свим тужилаштвима у БиХ за процесуирање кривичних дјела која су у области изборног законодавства, значи злоупотребе бирачких права, било којој врсти манипулације или крађе на изборима, или пребројавања гласова", рекао је Tегелтија новинарима у паузи сједнице која се одржава у Требињу.

Он каже да је ВСТС данас именовао Дамјана Кауриновића за предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта, а Шемсудина Фушку за главног тужиоца Средњобосанског кантона.

Осим тога, каже Тегелтија, извршено је и жријебање за нове чланове ВСTС-а.

"Један број њих је морао да иде дириговано због задовољавања националне структуре, а онај дио који се жријебао односио се углавном на полну структуру", рекао је Tегелтија.

Он каже да су на дневном реду дводневне сједнице ВСТС-а бројна именовања на правосудне функције у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, а да је покренуто и питање избора предсједника Врховног суда ФБиХ и главног тужиоца Tужилаштва ФБиХ.

Према његовим ријечима, данас ће бити ријечи и о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у.

Он је оцијенио да је зграда Палате правде у Tребињу, у којој су смјештене правосудне институтиције те регије, а у којој се одржава сједница ВСТС-а, велика ствар за ову регију, Републику Српску и БиХ.

Тегелтија каже да су одржавањем сједнице ВСТС-а у овој згради хтјели да покажу колико је то важан пројекат за правосуђе у БиХ.