ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/10/2020

ЗАВРШЕНО КОНСТИТУИСАЊЕ СКУПШТИНЕ

 

БЕОГРАД, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Скупштина Србије је избором предсједника парламента, шест потпредсједника, генералног секретара и формирањем скупштинских одбора завршила конституисање.

 

За предсједника Скупштине изабран је Ивица Дачић, а потпредсједници су Владимир Орлић /СНС/, Стефан Кркобабић /ПУПС/, Марија Јевђић /Јединствена Србија/, Радован Тврдишић /СПАС/, те представник мађарске мањине Елвира Ковач и бошњачке Муамер Зукорлић.

Скупштина је изабрала Вељка Одаловића /СПС/ за генералног секретара, а формирани су и скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна сједница новог парламента.

Дачић је најавио да ће сљедећа сједница парламента, на којој би требало да се расправља о закону о министарствима, бити највјероватније у суботу, 24. октобра.

Посланицима су на сједници 3. августа потврђени мандати, а избором скупштинског руководства заокружен је процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор нове владе Србије коју ће, осим СНС-а, чинити СПС, СПАС и странке мањина.

Након конститутивне сједнице парламента слиједе измјене закона о влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној сједници мандатар Ана Брнабић посланицима изнијети приједлог састава свог кабинета.

Гласање о приједлозима закона о влади и министарствима очекује се у понедјељак, 26. октобра, а експозе Брнабићеве је планиран је за сриједу, 28. октобра.