ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/10/2020

НОВИ СУКОБИ ОКО НАГОРНО-КАРАБАХА

 

БАКУ, 25. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Нови сукоби између снага Азербејџана и Јерменије избили су данас на поручју Нагорно-Карабаха, а двије стране се међусобно оптужују за блокирање мирног рјешења сукоба.

 

Јерменија је оптужила азербејџанске снаге за гранатирање цивилних насеља. Баку је негирао убијање цивила и рекао да је спреман да примијени прекид ватре, под условом да се јерменске снаге повуку са ратишта.

Сукоби током викенда у и око Нагорно-Карабаха услиједили су након што је амерички државни секретар Мајкл Помпео 23. октобра угостио министре спољних послова обје земље у новом мировном напору.

Локални званичници у Нагорно-Карабаху оптужили су азербејџанске снаге да су током ноћи пуцали из артиљерије на насеља у областима Аскеран и Мартуни.

Азербејџан је навео да су његови положаји нападнути лаким оружјем, минобацачима, тенковима и хаубицама. "Апсолутно сам сигуран у ефикасност мировних преговора, али ово, такође зависи од воље јерменске стране да учествује у њима", рекао је предсједник Азербејџана Илхам Алијев.

Он је у интервјуу за "Фокс њуз" упитао зашто азербејџански и јерменски народ могу да живе заједно у Грузији, Русији, Украјини и другим земљама, али не и у Нагорно-Карабаху.

Предсједник Јерменије Армен Саркисијан оптужио је Баку да је "агресивно тврдоглав и деструктиван". Позвао је "глобалне играче" да се одмах укључе у прекид ватре.

Алијев је рекао да је "веома опасно" за Јерменију да жели руску војну подршку у сукобу и да треће стране не би требало да се војно укључују.

Руски предсједник Владимир Путин нада се да ће САД помоћи Москви да посредује у рјешењу сукоба.