ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/10/2020

ОД ДАНАС ДО 1. НОВЕМБРА ОНЛАЈН НАСTАВА

 

БАЊАЛУКА, 26. ОКTОБРА /СРНА/ - У основним и средњим школама у Републици Српској од данас до 1. новембра настава ће се одвијати онлајн ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења вируса корона, одлучио је Републички штаб за ванредне ситуације.

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Tривић, рекла је синоћ, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, да у школама нема ширења вируса унутар истог објекта.

Тривићева је појаснила да је настава обустављена у основним и средњим школама на седам дана имајући у виду да је циљна популација између 30 и 50 година доб у којој су родитељи дјеце.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је у периоду од 16. до 22. октобра у Републици Српској значајно погоршана епидемиолошка ситуација.

Он је истакао да је политичким партијама препоручено да не одржавају скупове до 1. новембра, а да правосуђе разматра приоритетне предмете, првенствено који се односе на заштиту здравља становника.

Шеранић је навео да је на сједници Штаба разматрана ситуација и у вези наставе на факултетима и за сада је став да се наставља са високим образовањем онако како је и до сада рађено.

"Процијенићемо све за седам дана и гледаћемо да што прије враћамо одређене мјере како би смо што више установили сам наставни процес било да се ради о основном, средњем или високом образовању", појаснио је Шеранић.

Према његовим ријечима, број зараженх на дневном нивоу је 173 на 100.000 становника и сврстава Републику Српску у средину Европе, док најгоре индикаторе имају Белгија и Чешка.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је Републички штаб за ванредне ситуације усвојио измјене закључка, којим се дефинише да је рад свих угоститељских објеката ограничен од 6.00 до 22.00 часа од данас до 1. новембра.

Гашићева је рекла да ће бити одређене помоћи Владе Републике Српске угоститељима и хотелијерима, осим онима које су је већ добили, те поручила да више не смије доћи до затварања привредних субјеката у Републици Српској.