ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/10/2020

ПРИМЉЕНА К ЗНАЊУ ПРЕПОРУКА САВЈЕТА ЕВРОПЕ О ИСТОРИЈИ РОМА

 

САРАЈЕВО, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Савјет националних мањина БиХ данас је примио к знању препоруку Комитета министара Савјета Европе земљама чланицама о укључивању историје Рома и/или путника у школске програме и наставни материјал.

 

На сједници у Брчком чланови Савјета разматрали су Извјештај Европске комисије о напретку за БиХ – поштовање и заштита мањина и културних права, те одлучили да упуте допис Савјету националних мањина Републике Српске, Савезу националних мањина Републике Српске, Заједничкој комисији за људска права и Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Дописом ће бити затражено да Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара донесе стратегију која ће регулисати права припадника националних мањина у БиХ, те да се ово министарство изјасни о могућностима спајања посебних стратегија, које су већ донесене на појединим нивоима власти, у јединствен документ на нивоу БиХ, који би затим био достављен институцијама ЕУ.

Од Савјета и Савеза националних мањина Републике Српске биће затражено изјашњење о донесеним стратегијама о правима националних мањина у Српској, те њихов њихов став у вези с могућношћу израде стратегије БиХ о правима националних мањина, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Савјет националних мањина БиХ усвојио је закључак да се, по доношењу, стратегија разматра на некој од наредних сједница Савјета, уз присуство представника Министарства за људска права и избјеглице.

У вези са тачком дневног реда која се односила на злоупотребу изјашњавања о припадности националној мањини, а ради остварења личног интереса, одлучено је да члан Савјета Неџад Јусић припреми адекватан материјал о коме ће се водити расправа и донијети евентуални закључци на некој од наредних сједница.

Уочи почетка данашње сједнице одржана је посебна свечаност, на којој је Савјет националних мањина БиХ уручио захвалницу првом замјенику високог представника у БиХ и супервизору за Брчко дистрикт Мајклу Скенлану за посебан допринос у покретању процедуре за доношење Закона о заштити права припадника националних мањина Брчко дистрикта.