ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/12/2020

ВАРХЕЉИ И ЛАЈЧАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

 

БРИСЕЛ, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Европски комесар за проширење Оливер Вархељи и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак учествоваће данас у Европском парламенту у Бриселу у расправи о Дејтонском мировном споразуму, 25 година након његовог потписивања.

 

Представници парламената Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније и самопроглашеног Косова позвани су да учествују у дискусији, током које ће бити емитовано и раније снимљено обраћање високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепа Бореља.

У дискусији ће учествовати и главни извршни директор Међународне кризне групе Роберт Моли.

Почетак дискусије планиран је за 13.50 часова и трајаће до 15.45 часова.

Састанак ће почети уводним обраћањем предсједавајућег Одбору за спољне послове у Европском парламенту Дејвида Мекалистера.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону 21. новембра 1995. године парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.