ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 04/01/2021

БРЕЗАР: УЗ ТАЛЕНАТ, ИНСПИРАЦИЈА ЛАКО ДОЂЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - Двадесетосмогодишња Бранка Брезар из Источног Сарајева за шест мјесеци је написала и недавно објавила другу збирку поезије "Игра сунца и мјесеца".

 

"Када човјек има таленат, инспирација и надахнуће сами дођу, те врло брзо и једноставно настане пјесма", изјавила је Брезарова за Срну.

Збирка је објављена 1. децембра, а свака пјесма и поема су настале, истиче она, природно и лагано.

"Моје тематско поље је широко, што се може закључити и по насловима пјесама `Просјакиња`, `Нечастиви`, `Младе године`, `Ја сам облак`, `Јасеновац 1941-1945`, те многим другим", навела је Брезарова.

Према њеним ријечима, постоји једна посебно драга пјесма посвећена недавно преминулом доктору Миодрагу Лазићу.

"Tо је захвалница и успомена на све што је покојни доктор Лазић био и значио српском народу. Пјесма не може да опише која је величина био и колико му је народ Републике Српске захвалан, али свакако ће бити подсјетник и он ће да живи кроз њу", сматра млада пјесникиња.

Она истиче да је писање поезије њен хоби и љубав.

"Богатство и срећу коју поезија доноси ниједан дукат на овом свијету не може да плати", наглашава Брезарова.

Према њеним ријечима, са девет година већ је почела да пише пјесме, што је њена мајка препознала и даље подстицала, а "ген за писање" наслиједила је од покојног оца јер је очева линија веома талентована за музику, свирање и писање.

Брезарова каже да је на њу много утицала руска, њемачка и француска књижевност, те додаје да воли књижевнике као што су Марина Цвјетајева, Михаил Љермонтов, Пол Валери, Виктор Иго, Ото Ерих Хартлебен, али и домаће, попут Ђуре Јакшића и Алексе Шантића.

Она наводи да, због епидемије вируса корона, није могла организовати промоцију ни прве збирке поезије, а сада ни друге, али да је, што се тиче стваралаштва, ту имала предност јер се могла посветити писању.

Брезарова истиче да је Упутила захтјев Удружењу књижевника Републике Српске, те изразила наду да ће постати члан, што би за њу била велика част, а уједно и прилика да кроз то удружење прати дешавања у области књижевности.

Њену прву збирку поезије "Стијена" прошле године објавио је Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске и може се купити у пословницама Завода. Нова збирка поезије "Игра сунца и мјесеца" може се купити у књижари "Хит књига", а неколико примјерака поклонила је Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Бранка Брезар рођена је 13. априла 1992. године у Сарајеву и долази из старе хришћанске породице која је деценијама живјела у том граду. Завршила је Правни факултет, а тренутно је запослена у Заводу за запошљавање Републике Српске.