ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/01/2021

ЗНАЊЕ ЂАКА МОРА БИТИ ПРИМЈЕЊИВО

 

Школе да буду мјесто задовољне дјеце, интерактивног приступа у настави и придавања више пажње интересовањима и талентима ђака, који ће по завршетку школовања имати примјењиво знање. У буџету ресорног министарства неће недостајати средстава за наставак реформе образовања. Плате просвјетних радника неће бити смањиване, а очекује се успјешан наставак школске године уз нормализацију стања у вези са вирусом корона

 

Разговарао: Бојан РЕЧЕВИЋ

БАЊАЛУКА, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је циљ да школе за десетак година буду мјесто срећне и задовољне дјеце, интерактивног приступа у настави и придавања више пажње интересовањима и талентима ђака, који ће по завршетку школовања имати знање примјењиво у пракси и свакодневном животу.

"Желим да ђаци кроз наставне планове и програме имају такво, а не чисто репродуктивно знање, а више ћемо радити и на обукама наставника јер морамо схватити да смо сви у ситуацији цјеложивотног учења", навела је Тривићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да ће ови и други циљеви бити садржани у будућој десетогодишњој стратегији развоја предшколског, основног и средњег васпитања и образовања Српске, на чијој припреми ће се радити у овој години.

"Желимо и да за десетак година имамо најмање 90 одсто дјеце обухваћене предшколским васпитањем и образовањем и да тиме покажемо да вртићи нису само за чување дјеце. Много тога је планирано у овој години и даље ћемо инсистирати на свему што је зацртано акционим планом за реформу образовања. Ако наставимо динамиком коју смо имали до сада, не сумњам да ћемо то остварити", рекла је Тривићева.

Буџет Министарсва просвјете и културе за ову годину за све институције у његовој надлежности износи 368,3 милиона КМ, а без републичких институција 361,7 милиона КМ.

"Неће недостајати средстава за наставак реформе образовања. Претходне двије године радили смо на повећању плата просвјетних радника, а у овој са сигурношћу могу рећи да плате неће бити умањиване усљед ситуације са вирусом корона. Средстава неће мањкати ни за обуке наставног кадра, наставак дигитализације у средњим школама и слично. Наравно, у буџету су, због ситуације са вирусом, умањене друге ставке, попут материјалних трошкова, одређених стручних услуга, путовања и смјештаја", каже Тривићева.

Она је напоменула да је ресорно министарство у протеклој години, упркос пандемији, реализовало све планске активности у вези са реформама и унапређивањем предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.

Тривићева је истакла да је обухват дјеце у предшколском образовању повећан на 27,5 одсто, те да је законски дефинисано да дјеца без родитељског старања и она са потешкоћама у развоју могу бесплатно да похађају вртиће.

Она је указала да је за три милиона КМ повећан буџет за бесплатне уџбенике ђака појединих разреда основних школа, те да је Педагошки завод Републике Српске лани успјешно радио на осавремењивању наставних планова и програма за основне школе, што је основа за иновирање уџбеника.

Тривићева је изразила задовољство што ове године почињу са радом ресурсно-стручни центри у Српској који ће дјеци са потешкоћама у развоју пружати услуге на регионалном нивоу.

"Радиће се и на томе да се, на основу професионалне оријентације дјеце, креира образовање - у складу са склоностима и жељама основаца како би они били спремни за наставак школовања", рекла је Тривићева.

Она је навела да се лани, у комуникацији са привредним субјектима, радило и на усаглашавању уписних политика средњих школа са потребама тржишта рада, због чега је окончана стандардизација додатних 46 занимања.

Тривићева је нагласила да је Влада лани финансирала дефицитарна занимања за 600 ђака за које је обезбијеђено по 100 КМ стипендије, плус трошкови превоза.

"Веома важна је практична настава ђака код послодаваца у реалном сектору да би они могли да стекну основна знања и вјештине, те да знају како се одређени послови одвијају и раде. У вези с тим успјешно је реализован пројекат плаћене ученичке праксе, гдје смо имали подршку привреде и гдје су ђаци за обављање практичне наставе добијали одређену накнаду", рекла је Тривићева.

Она је најавила да ове године почиње реформа општих гимназија у смислу осавремењивања наставних планова и програма, те смјерова који би требали бити прилагођени потребама друштва.

Тривићева је свим запосленима у школама Српске, ученицима и њиховим родитељима захвалила за напоре које су учинили да се, упркос пандемији, успјешно заврши настава у првом полугодишту.

"Показало се да уз дисциплину, одговорно понашање и поштовање мјера можемо реализовати све што се од нас очекује у погледу образовања", рекла је Тривићева.

Она вјерује да ће се и наставак школске године успјешно изнијети уз очекивање нормализације стања у вези са вирусом, па да нова школска година почне без проблема, онако како је то било прије пандемије.