ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/01/2021

ЕРИЋУ, МЛАДОМ НОРДИЈЦУ, ЦИЉ ОСВАЈАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ НОРМЕ

 

Нордијско скијање извлачи максимум из човјека, а просјечан пулс зна бити између 180 и 195, око пола сата до 45 минута. То је велико пумпање крви у тијело и тада срце све проживљава. Када скијашу покушају да сниме ЕКГ, понекад то не могу да ураде јер је мишић задебљао од напора, прича нордијац Страхиња Ерић

 

Приредила: Маја БРЧКАЛО КРСМАНОВИЋ

ПАЛЕ, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ - Млади Паљанин Страхиња Ерић успјешан је у скијашком трчању не само у оквирима БиХ, већ и шире, а циљ који је зацртао јесте освајање националне норме.

МЕЂУ НАЈБОЉИМ СПОРТИСТИМА СРПСКЕ

Ерић, који је и члан Ски-клуба "Сарајево" из Источног Сарајева, наводи за Срну да је добрим резултатима у континуитету обезбиједио личну норму за Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. године, али да мора да испуни и националну норму.

"То је прилично тешко с обзиром на то да немамо толико квалитетну репрезентацију. Све би било много лакше када би и финансијска ситуација била боља. Покушаћу и вјерујем да ћу успјети", истиче Ерић.

Он напомиње да је циљ сваког спортисте да оде на олимпијаду, те да су границе у Републици Српској и БиХ за овај спорт већ помјерене и да је скијање на вишем нивоу него некада.

Ерић је студент друге године Факултета за физичко васпитање и спорт на Палама, а од 10 најбољих спортиста Српске био је шести.

"Част ми је била да се први пут нађем међу кандидатима за најбољег спортисту Републике Српске. Своје резултате не потцјењујем, али се нисам надао да ће неко обратити пажњу", наводи Ерић.

О резултатима свједоче и бројне медаље које је ове и прошле године освојио у региону, па је тако два пута заредом био међу најбољим на Балкану.

Ерић је прошле године постао укупни побједник Балканског купа, док је ове године имао мали пех када је у посљедњој трци сезоне пао пред циљем и припало му је друго мјесто.

Ове године, наступао је у Давосу и Дрездену прије двије седмице са осталих 80 најбољих такмичара из цијелог свијета.

"Такмичење са најбољим тркачима данашњице нема цијену. Велико је то искуство за мене јер се уз њих може додатно напредовати", поручује Ерић, који трчи на 10 и 15 километара, те индивидуално и тимски спринт на 1.400 метара.

ЗАХТЈЕВАН, КОМПЛИКОВАН И СКУП СПОРТ

Према Ерићевим ријечима, скијање је, због велике улоге коју игра опрема, веома захтјеван и скуп спорт, али се стиче физичка спремност.

"Скијашко трчање и биатлон веома су скупи спортови. Потребне су скије, панцерице, штапови, а, укорак са временом и другим земљама, потребна је и добра опрема. Сналазимо се некако, уз помоћ пријатеља и донатора", прича Ерић.

У Клубу се сви држе заједно, братски, и радују личним, као и клупским резултатима, наводи Ерић, истичући да скијаши помажу један другом у неким непредвиђеним ситуацијама у случају пуцања штапова или проблема са панцерицама.

Страхиња прича да се у нордијском скијању максимум извлачи из човјека, а да просјечан пулс зна бити између 180 и 195, око пола сата до 45 минута.

"То је велико пумпање крви у тијело и тада срце све проживљава. Када ми скијаши одемо до доктора да снимамо ЕКГ, понекад то не можемо урадити - колико је задебљао мишић од напора", објашњава Ерић.

Ерић истиче да сваки професионални спортиста "колико улази у спорт и бави се њим, толико му треба да постепено престане".

"Екстреман је то спорт, па чак Американци знају рећи да је то - `спорт за дивљаке`", наводи он.

Када је ријеч о припремама, чланови Ски-клуба "Сарајево" љети припреме обављају на Јахорини, Требевићу и Жабљаку, а са првим снијегом у децембру путују у Италију.