ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 04/01/2021

ОДЕ Истрошен Неправедан Циничан Конфузан Омрaжен ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК

 

Оде Инцко у своју Аустрију са пуном торбом новца, а БиХ оставља у горим политичким, економским, националним и другим неријешеним односима, у односу на први дан преузимања батине високог представника прије 12 година

 

Пише: Милорад ГУТАЉ

ЗВОРНИК, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - Истрошен Неправедан Циничан Конфузан Омржен високи представник Валентин оде из БиХ. Оде у прошлост.

Оде човјек који у свом презимену има наведене ријечи које је стекао у свом неприкосновеном владању у БиХ пуних 12. година. Оде Инцко из БиХ и изнесе око 7,2 милиона КМ, наравно зарађеног и легално исплаћеног новца.

Ако му је накнада за рад проведен у БиХ, како се наводи, на мјесечном нивоу износила око 50.000 КМ /25.000 евра/, годишња је била дакле 12 пута већа, односно 600.000 КМ /300.000 евра/, да би та сума на крају Инцковог мандата достигла износ од око 7,2 милиона КМ /3,6 милиона евра/.

Оде Инцко у своју Аустрију са пуном торбом новца, а БиХ оставља у горим политичким, економским, националним и другим неријешеним односима, у односу на први дан преузимања батине високог представника прије 12 година.

Одлазак И с т р о ш е н о г највише жали СДА елита, чији је, условно речено, био портпарол.

Неписано правило било је да Н е п р а в е д н и са даном или два "закашњења" подржи саопштења СДА или изјаве функционера ове странке које су обично уперене против Срба и Хрвата који, како се обично у саопштењима наводи, разграђују БиХ, док се СДА залаже се за суверену, недјељиву, функционалну и сваку другу, али не и дејтонску БиХ.

А Ц и н и ч н и је управо радио за СДА, иако му је мандат налагао да штити, не по вољи СДА измишљењу, него само Дејтонску БиХ састављену од Републике Српске и Федерације БиХ, које састављају заједничке инетитуције.

К о н ф у з н и је све радио, али није само оно што му је мандатом високог представника било повјерено.

Ту управо леже сви проблеми досадашњих високих представника од којих су народи у БиХ очекивали да штите и спроводе Дејтонски споразум у изворном облику, а не да га мијењају по сопственом нахођењу и жељи Бошњака, а на штету Срба и Хрвата.

Зато су сви О м р a ж е н и, не само Инцко.

Сви високи представници Карл Билт, Карлос Вестендорп, Волфган Петрич, Педи Ешдаун, Кристијан Шварц Шилинг, Мирослав Лајчак и Валентин Инцко мрцварили су БиХ, неки мање неки више, али углавном сви.

Високи представници дођу, бораве, нешто раде и одлазе из БиХ. Оду задовољни, а народи БиХ остају у својој земљи и даље незадовољни. Иако седам високих представника нису ријешили, него искомпликовали односе у БиХ, чему онда жал неких странака, посебно СДА, за њима? И чему је и даље потреба за ОХР-ом, кад ничему не служи, осим што стварањем проблема спречавају договоре три народа о могућем функционисању БиХ?

То би требало да знају оне сарајевске политичке снаге заслијепљене моћи ових индивидуалаца са /не/ограниченим овлашћењима, које и даље, након 25 година од Дејтона, вјерују да ће им ови "свемогући" испунити жеље да имају суверену, недјељиву и бошњачку домовину, коју би градили по упутама "оца нације" наведеним у "Исламској декларацији".

Забрињавајуће је да се политичко профилисање бошњачких странака темељи на унитаризацији БиХ, уз помоћ ОХР-а, без имало уважавања мишљења Хрвата и Срба какву би БиХ требало сви заједно градити.

Нажалост, заслијепљени идејом јединствене Босне, Бошњаци више вјерују и полажу наду у високе представнике или неку западну државу да им "испуни" жељу, него својим првим комшијама Србима и Хрватима, без чијег мишљења ни Запад не може једнострано одлучивати.

Умјесто да схвате да им само обећања западне демократије неће донијети "жељену" БиХ, Бошњаци би напокон, морали дјеловати одговорно и договорно са Србима и Хрватима и да спроводе уставну сруктуру БиХ каква је утемељена у Дејтону.

И на крају, у ишчекивању новог високог представника требало би "завирити" у одаје велелепне зграде у Љубљанској улици у Сарајеву и установити кадровску, националну и бројчану структуру запослених у ОХР-у.

Неопходно је утврдити, ради отклањања сумње, ко пише саопштења за СДА у ОХР-у иза којих је редовно стајао Инцко.

Потребно је сазнати зашто ОХР промовише само бошњачку политику, зашто никада у свом дјеловању није подржао исправне, ваљда их је било, политичке ставове Хрвата или Срба, него је само тврдио да су ова два народа, предвођена својим лидерима, реметилачки фактор и сметња примјене у пракси "Исламске декларације".