ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/01/2021

МИЛЕ КАЧАВЕНДА КРВ ДАО 101 ПУТ

 

НОВИ ГРАД, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Миле Качавенда из Чађавице код Новог Града, који је готово 50 година био добровољни давалац крви и драгоцјену течност дао 101 пут, те за свој хумани рад добио више признања, каже да је када неком даш крв то веза за цијели живот.

 

"То је веза док сте живи. Развије се пријатељство и повезаност", прича за Срну Качавенда, који више не може давати крв јер је напунио 65 година, али истиче да ће и даље бити активан у новоградском Црвеном крсту.

Овај скромни човјек наводи да је стекао бројне пријатеље међу добровољним даваоцима и у породицама којима је помогао и наглашава да је био једнако мотивисан да помогне без обзира на то да ли је некога познавао или не.

"То уопште није важно. Важно је једино да се помогне ако се може помоћи. Ја бих свима који су у могућности препоручио да буду добровољни даваоци крви. Нас покреће та помисао да спасавамо нечији живот", поручио је Качавенда.

Он наводи да је крв први пут дао 1972. године радницима који су повријеђени на путу за Водице.

"Био сам запослен у предузећу `Грађевинар`, одазвао сам се и тако је све почело", присјећа се Качавенда.

Он истиче да је протеклих година редовно учествовао у организованим акцијама, али и када су била потребна породична давања крви.

"Давао сам крв и на ВМА пет пута када је требало и у братској општини Бач када су организоване посјете добровољних давалаца", каже Качавенда, који је за свој хумани рад добио више признања Црвеног крста Републике Српске, те из Бача.