ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/01/2021

ОСТВАРЕН ПЛАН ПРОИЗВОДЊЕ, УСПОРЕНА НАПЛАТА

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" очекују да ће, према тренутним показатељима, пословну годину завршити са реализованим планским активностима у свим сегментима пословања и позитивним финансијским резултатом јер би производња требало да буде остварена у свим фазама рада у распону од 93 до 95 одсто.

 

"Предузеће у цјелини ће пословати позитивно", речено је Срни у "Шумама Српске".

У овом предузећу подсјећају да су у првој половини прошле године, без обзира на проблеме због пандемије вируса корона, пословали позитивно, са оствареном добити од 1,4 милиона КМ.

Међутим, у "Шумама" тврде да се суочавају са све већим проблемом ликвидности предузећа, јер је, како наводе, у насталој ситуацији смањена потражња и отежано плаћање шумских дрвних сортимената.

Из тих разлога, Управа предузећа омогућила је додатно продужење рокова плаћања за дрвопрерађиваче који су извршавали динамички план или преузимали и веће количине од планом предвиђених, а на основу приједлога шумских газдинства.

У "Шумама" су истакли да су током прошле године велики дрвопрерађивачи, који су извозно оријентисани, исказивали све мању потребу за шумско дрвним сортиментима, док су неки дрвопрерађивачи у потпуности заустављали производњу и преузимање шумских дрвих сортимената, јер на тржишту нису били у могућности пласирати своје производе.

Свако смањење производње и продаје шумских дрвних сортимената, наводе у "Шумама", свакако да утиче на пословање предузећа из разлога што се 90 одсто прихода остварује њиховом продајом.

"Почетак рада привредних субјеката који су наши купци допринијело је стабилизацији у пословању, али и даље остаје проблем недовољних средстава, из разлога што су већини купаца додатно продужени рокови плаћања, што утиче на прилив средстава у Јавно предузеће. Из тог разлога донесена је одлука о кредитном задужењу како би измирили дио доспјелих обавеза", навели су у овом предузећу.

У "Шумама" истичу да су најбоље резултате у претходном периоду остварила шумска газдинства "Приједор", "Градишка", "Височник" из Хан Пијеска и "Рибник", док су веће проблеме у пословању имала газдинства "Врбања" из Котор Вароша, "Добој" и "Борја" Теслић.

Поред производње шумских дрвих сортимената, у "Шумама" наводе да ће у овој години интензивније радити на искоришћавању осталих шумских производа, као и на остваривање прихода од услуга смјештаја и угоститељства.

Такође, планирани су и приходи по основу коришћења ловишта који се остварују по основу такси за улазак у ловиште, такси за одстрел, рањавање и промашаје, по основу откупа меса уловљене дивљачи, по основу услуга у вези са ловом, услуга водича, коришћење возила, услуга смјештаја и слично.

"Систем рационалног управљања расположивим новцем и одржавање ликвидности предузећа биће један од основних задатака у 2021. години", навели су у "Шумама".