ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура17/01/2021

ДРАМСКА СЦЕНА - СВЈЕТЛО У МРАКУ КОРОНЕ

 

ПРЊАВОР, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Прњавора прошлу годину завршила је са укупно 17 јавних наступа, 31 аудио-причом, пет кратких филмова, осам гостовања, освојених седам награда на три фестивала, двије премијере, те организацијом четири гостујуће и једном хуманитарном представом.

 

Иако је Драмска сцена у 2020. години имала велике планове за стицање нових искустава и знања - за премијере, гостовања и наступе на фестивалима, појавом вируса корона, већ од марта све је стало као никада до тада у њиховом седамнаестогодишњем раду.

"Свјетла су се искључила и ми смо остали у мраку, али не оном лијепом позоришном мраку који у кратком ишчекивању доноси свјетло прве сцене, нити оном мраку након одигране представе када се сви са осмијехом погледамо и напустимо салу, а неко за нама искључи свјетло и наша чаролија потоне у мрак. Овај мрак је био другачији, страшан, густ мрак који је младим глумцима крао трему пред наступ и контакт са публиком", рекла је Срни умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић.

Али, ни мрак не може трајати вјечно! У априлу, након мјесец дана паузе, Драмска сцена одлучила је да се врати публици на нови начин - свако вече малишанима су поклонили по једну аудио-причу.

"Жељели смо да се успављују уз квалитетан књижевни текст и звук наших гласова. Помогао нам је у томе Ранко Павловић и његова збирка прича `Једна прича и друге приче`, као и пријатељи из Радио Прњавора. Са `Фејсбук` странице и `Јутјуб` канала нашег позоришта 31 ноћ подсјећали смо публику да смо ту, да дишемо и да је волимо", присјећа се Радоњићева.

Љето је донијело нове изазове. Одважили су се да сниме неколико кратких филмова са темом друштвеног активизма, за шта су у новембру на адресу чланова Драмске сцене стигле и награде иако су, како кажу, своју сатисфакцију добили већ и због успјешно одрађеног посла.

Под и даље присутном стрепњом од непознатог, али и упорном жељом да трају дочекали су јесен, када Прњавор током два мјесеца постаје град позоришта кроз ревију "Прњавор и пријатељи".

"Пријатељи су били ту, расположени и одлучни да играју, публика нас је пожељела, а ми смо тражили локације довољно сигурне и довољно атрактивне да не одузму ништа од умјетничке вриједности комада. Играли смо на отвореној сцени - градском тргу, у парку и дворишту Центра за културу. Играли смо и у сали са педесетак најупорнијих у публици", прича Радоњићева.

Са представом "То нисам ја" услиједила је побједа на Интернационалном фестивалу аматерског театра /ИФАТ/ у Лакташима, као и виртуелно учешће на Фестивалу сценских минијатура у Лесковцу, на којем су за драмолету добили награду стручног жирија за колективну игру.

Крај године, под вођством Синише Тешановића и у сарадњи са Драмским студиом Народне библиотеке "Бранко Радичевић" из Дервенте, изњедрио је драмску групу за одрасле и њихову прву представу "Женски разговори".

"Осам жена и један мушкарац направили су такав отклон од суморне садашњости, од мрака и безваздушног стања данашњег доба да смо тих вечери када смо их гледали сви дисали пуним плућима и још више од тога, смијали се из свег гласа. Вратили смо се на своју сцену, укључили рефлекторе и заиграли за неке дивне људе и то нам је било довољно", каже Радоњићева.

Прошлу годину завршили су са укупно 17 јавних наступа, 31 аудио-причом, пет кратких филмова, осам гостовања, освојених седам награда на три фестивала, двије премијере, организацијом четири гостујуће и једном хуманитарном представом.

У "Просвјетиној" Драмској сцени кажу да планова у наредном периоду због тренутне ситуације немају, али имају шест припремљених представа, вољу и жељу да пуним срцем играју пред својом публиком.