ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/01/2021

УПОЗНАТИ СВИЈЕТ ДА ЈЕ ЛЕПОГЛАВА ЕВРОПСКИ ГВАНТАНАМО БЕЈ

 

Драган Васиљковић објашњава да је српским затвореницима у Лепоглави временски ограничен контакт са спољним свијетом, да су телефонски разговори из тог затвора вјероватно најскупљи на свијету и да многи затвореници не могу да их приуште

 

Приредила: Сања СРДИЋ МАЦАНОВИЋ

БЕОГРАД, 14. ЈАНУАРА /СРНА/ - Фондација "Капетан Драган" од сутра, 15. јануара, креће у масовну кампању којој је циљ да свијет и УН упозна о чињеници да у срцу ЕУ - у Хрватској, постоји нови Гвантанамо беј, односно затвор Лепоглава, у којем се против Срба користе истовјетне методе мучења као у тој америчкој војној бази на Куби.

НОЋУ ПУШТАЈУ МУЗИКУ И ОГРАНИЧАВАЈУ СРБИМА КОНТАКТ СА СПОЉНИМ СВИЈЕТОМ

У интервјуу за Срну оснивач Фондације Драган Васиљковић наглашава да су монструозне методе мучења водом и неспавањем оно по чему је свијет запамтио Гвантанамо беј, а да се тим истим методама над Србима и данас служе у Лепоглави и другим затворима у Хрватској.

"Повеља УН изричито даје право затворенику на осам сати сна без узнемиравања. У овом Гвантанамо беју, који ми и данас имамо у ЕУ, пуштају музику на сваких сат ноћу, па је крајње време да нешто учинимо поводом тога и да свет то сазна", наглашава Васиљковић.

Он објашњава да је српским затвореницима у Лепоглави временски ограничен контакт са спољним свијетом, да су телефонски разговори из тог затвора вјероватно најскупљи на свијету и да многи затвореници не могу себи да их приуште.

"Све то је условило да су многи од њих остали заборављени од свих и помоћ могу да затраже само од својих џелата", упозорава Васиљковић.

ИНДИКАТИВАН СЛУЧАЈ БОЈАНА ГУДУРИЋА

Он наводи да се у затвору сигурно налази око 65 Срба, да је тачан број вјероватно и већи, али да је то тешко утврдити, те прецизира да је "ветеран" у тамновању Бојан Гудурић.

"Он је јако интересантан јер није осуђен за наводне ратне злочине, већ за наводно саучесништво у убиству неког новинара у Хрватској, али против њега не постоји ни један једини доказ. То је просто тако, они ухвате првог Србина и онда склопе причу око тога и покрену случај.

Вероватно тај убица и дан данас шета слободно и убија друге људе, а Бојан Гудурић је у затвору већ 14 година без и једног јединог проверљивог доказа", наводи Васиљковић.

СУПРУГЕ ЗАТВОРЕНИКА ИЗЛОЖЕНЕ ПРИТИСЦИМА

Он упозорава да у неправедној игри хрватског правосуђа страдају не само појединци, већ и породице и да су се многи бракови, укључујући и његов, због дугог тамновања мужева и неизвјесности - распали.

"Супруге затвореника, боље рећи заробљеника, посебно ако живе у Хрватској, изложене су етикетирању и дискриминацији и једноставно не могу да издрже притисак нити да нормално живе. Не треба их осуђивати што раскидају бракове", сматра Васиљковић.

ХРВАТСКА КОРИСТИ ПРАВОСУЂЕ ЗА ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Он прецизира да је циљ кампање његове фондације да у њу укључи што више Срба у дијаспори и да они покрену конкретне акције у земљама у којим живе.

"Желимо да напишу својим политичарима, својим организацијама, својим хуманитарним радницима да се у Европи налази затвор који наставља праксу Гвантанамо беја чак и након тога што је Гвантанамо беј укинуо ту праксу.

Истина о томе да Хрватска користи свој суверенитет и правосуђе као оружје за етничко чишћење мора да допре у свет", поручује Васиљковић.

Његова фондација отворила је хуманитарни број за уплату средстава за затворене Србе који су осуђени на дугогодишње робије без провјерљивих доказа, а на основу "греха што су се родили као Срби".

"Сви који су заинтересовани новац могу уплатити на рачун Поштанскe штедионице. Динарски рачун је 200-3213540101033-92. Девизни рачун је RS35200321354010100385, SWIFT: SBPORSBG. Aдреса примаоца је: Фондација `Капетан Драган`, Поенкереова 16/2, 11060 Београд", прецизира Васиљковић.

ПОБРИНУТИ СЕ ЗА СРПСКЕ ВЕТЕРАНЕ У ЗАТВОРИМА У СРБИЈИ

Он напомиње за Срну да је циљ Фондације и да се преиспита статус српских ветерана у затворима у Србији, од којих су неки и више од 17 година у самицама.

"Треба преиспитати статус оних који су се борили против НАТО-а, Шиптара, муџахедина... Из српског затвора су за време Војислава Коштунице пуштени браћа Љуан и Беким Мазреку, који су убијали и силовали српску децу, а они који су били српски хероји још тамнују. Да су били припадници тероистичке ОВК вероватно би били слободни људи", наводи Васиљковић.

Он открива да је о овом питању већ имао иницијални разговор са министром правде Србије Мајом Поповић и да вјерује да Србија сада има снаге да се на праведан начин позабави овим проблемом.