ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/01/2021

НАЈБОЉЕ РЈЕШЕЊЕ ДОГОВОР БЕЗ СТРАНАЦА

 

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Делегат у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић сматра да би домаћи политички лидери требало да искористе ову годину, у којој нема избора, и постигну консензус о измјенама у изборном законодавству, јер је најбоље да се сами договоре, без мијешања странаца.

 

Продановић је истакао да има доста посла, те да је воља кључни фактор за готово све задатке.

"Још није било разговора о формирању нове интерресорне или неке друге радне групе у парламенту БиХ, јер је након избора била једна, односно двије сједнице. Било би веома добро да те активности почну што прије", рекао је Продановић за "Глас Српске".

Он је додао како још има крупних питања, међу којима је и имплементација пресуде у предмету "Сејдић и Финци", о чему прво треба да буде политичке сагласности.

"Ако постоји спремност, све је могуће. У супротном, имаћемо само, условно речено, конфронтације", рекао је Продановић.

Одговарајући на питање да ли има довољно политичке воље за измјене Изборног закона, Продановић је нагласио да су сви свјесни да то треба радити и они који су своје представнике инкорпорисали у Централну изборну комисију БиХ /ЦИК/ и они који сматрају да је то незаконито.

"То подразумијева озбиљну анализу мандата општинских изборних комисија и ЦИК-а, те низ других питања од техничких до суштинских. Једно од првих је уједначавање вриједности гласа у изборним јединицама, затим ту је прича о бирачким односима и тако даље. О томе се стално говори и то не треба радити `пет до дванаест`", рекао је Продановић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: