ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 17/01/2021

ОЧУВАТИ ПРИВРЕДНЕ АКТИВНОСТИ И РАДНА МЈЕСТА

 

Мјере Владе Српске током пандемије вируса корона дале резултате и привреда биљежи благи раст. Задржана радна мјеста, просјечна нето плата повећана и први пут је већа него у Федерацији БиХ.

 

Разговарао: Раденко КУПРЕШАК

БАЊАЛУКА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић поручио је да ће Влада и ресорно министарство наствити и ове године спровођење мјера са циљем да се очувају привредне активности и радна мјеста у Српској.

Према његовим ријечимма, Влада Српске и ресорно министарство су од самог почетка пандемије вируса корона заузели став да треба очувати радна мјеста и максимално помоћи домаћој привреди да би остала што здравија.

"Охрабрујући је податак да, према одређеним показатељима, постоји благи позитиван помак у смислу опоравка економије", навео је Петричевић у интервјуу Срни.

Носилац економског развоја сваке земље па тако и Српске је, према ријечима министра, прерађивачка индустрија у којој је запослено око 57.000 радника, а чак 85 одсто извоза управо је из те гране индустрије.

Петричевић је нагласио да је циљ бројних мјера, које су доносили Влада Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, био да се помогне прерађивачкој индустрији.

"Све је било усаглашено са њиховим представницима, Унијом удружења послодаваца, Привредном комором с циљем да сачинимо мјере које ће дати ефекат, којима ће привредници бити задовољни и којима ће се одржати ниво производње и пословања које је ситуација налагала", истакао је Петричевић.

Он се нада да ће са социјалним партнерима бити настављене активности и у наредном периоду, који би требало да буде период опоравка, односно економског раста.

Указао је на важност да су сачувани привредни капацитети и радна снага, а развојем тих привредних субјеката, како је објаснио, подигли би њихову придуктивност на виши ниво и што спремније дочекали период послије завршетка пандемије вируса корона и изазове који предстоје.

Ресорно министарство је у комуникацији са привредом одлучило да подржи и привредне субјекте из прерађивачке индустрије који су и у години пандемије и тешког пословања одлучили да набаве нову или знатно новију опрему.

Петричевић је навео да су тиме, прије свега, постали конкурентнији, ефикаснији, повољнији, односно оно што је привреда тражила.

"Недавно смо потписали уговоре са привредницима, а средства од два милиона КМ су била обезбијеђена из Компензационог фонда. Пласирана су у два програма - први је подразумијевао мале привредне субјекте који запошљавају од пет до 50 радника, а други програм за веће привредне субјекте", рекао је Петричевић.

Он је додао да је у првом програму обухваћено 45 привредних субјеката, а у другом 49 субјеката.

Што се тиче подстицаја за набавку нових технологија, Петричевић је подсјетио да је лани исплаћено два милиона КМ, а у овој години биће настављен континуитет подршке привреди у реализацији инвестиционих пројеката тако да је у буџету министарства предвиђено четири милиона КМ.

"Трудићемо се да јавни позив спроведемо у првом кварталу", нагласио је Петричевић.

Он је истакао да без мјера Владе Српске и Републичког штаба не би било позитивних ефеката, те навео податак да је послије 10 мјесеци од почетка пандемије задржан број радника у Српској и да их је, према званичним показатељима Завода за запошљавање, чак 2.500 више у односу на почетак пандемије.

Петричевић је навео да је привреда Српске показала виталност у кризном периоду, у шта се, увјерио након посјете већем броју провредених друштава, те указао да се велики број фирми преорјентисао на онлајн пословање због чега је битна и сама платформа дигитализације, која је најављивана и треба је наставити.

С друге стране, додао је Пертричевић, флексибилност, знање менаџмента појединих привредних друштава утицало је да су се брзо трансформисала и да су се уз мале корекције преорјентисала на другу производњу која је тада била актуелна и на неки начин обезбјеђивала нова тржишта.

"По покретању привредне активности почетком љета, када су `откочене` ригорозне мјере, дошло је до одређеног благог опоравка привреде. Постојећи уговори су обновљени, а с друге стране дошло је и до отварања нових тржишта", навео је Петричевић.

Петричевић је подсјетио да је без обзира на околности цијеле прошле године у Српској забиљежен раст просјечне нето плате, а у другој половини године први пут је она била већа него у у Федерацији БиХ и тај тренд задржан до краја године.

"Према подацима за новембар, просјечна нето плата у Српској је износила 969 КМ за шта је сигурно заслужан Закон о подстицајима у привреди Српске и то ћемо наставити и у овој години", рекао је Петричевић.

По основу Закона о подстицајима у привреди Српске у 2020. години је исплаћено је око осам милиона КМ, а први обрачунски период је обухватао 455 привредних субјеката са око 13.000 радника, док је у другом, каже министар, било 505 привредних субјеката којим је обухваћено 20.500 радника.

Када је ријеч о Закону о подстицајима у привреди Српске, навео је Петричевић, за те намјене је у буџету Министарства предвиђено је минимум пет милиона КМ, јер се из обрачунског у обрачунски период повећава број привредних субјеката и обухват радника којима се повећавају плате.