ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/01/2021

ДАНАС ПРЕДСЈЕДНИЧКИ ИЗБОРИ

 

ЛИСАБОН, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Португалији се данас одржавају предсједнички избори и власти су од људи затражиле да изађу на биралишта упркос блокади уведеној ради сузбијања ширења вируса корона.

 

Према резултатима анкета, актуелни предсједник Марсело Ребело де Соуса ће побиједити у првом кругу избора са 58 осдто гласова.

То је далеко више од 15 одсто колико би требало да добије најближи противкандидат Ана Гомеш из редова социјалиста те Андре Вентура из странке крајње деснице који би требало да освоји десет одсто гласова.

У Португалији је прије десет дана уведена друга по реду блокада.

Ова земља је током првог таласа пандемије прошла боље од осталих европских држава, али у протеклих седам дана има највећу стопу заражености и смртности на свијету.

Усљед мјера блокаде уведених ради сузбијања ширења вируса корона, гласање је једини разлог због којег људи могу да изађу из кућа, сем одласка на посао.

Аналитичари су изразили очекивање да ће излазност на изборе бити рекордно ниска иако су волонтери у заштитној опреми ишли на адресе око 13.000 гласача, а око 250.000 гласало је прије времена да би избјегли гужву.