ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/02/2021

СТЕВАНОВИЋ: КОРИСТ ОД МАЛИХ ХИДРОЕЛЕКТРАНА ИМАЈУ САМО ПОЈЕДИНЦИ И ИНТЕРЕСНЕ ГРУПЕ

 

БАЊАЛУКА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић поздравила је приједлог Декларације о заштити ријека у Српској, првенствено због чињенице да је заштита ријека и уопште животне средине од виталног интереса за сваку државу у свијету.

 

Да би заштитили ријечно богаство, које несумњиво постоји у Републици Српској, рекла је Стевановићева, неопходно је урадити детаљну анализу постојећег стања да би се што прије могло приступити измјенама концесионе политике у области изградње и кориштења мини хидроелектрана.

Према њеним ријечима, корист од малих хидроелектрана имају само појединци и интересне групе, а локалне заједнице и еко системи имају немјерљиву штету.

Током расправе о Приједлогу Декларације о заштити ријека у Републици Српској у Народној скупштини, Стевановићева је подсјетила да су те чињенице наведене и у студији, коју је према упутству Свјетске банке урадило Удружење шумарских инжењера и техничара Шумарског факултета у Београду.

"Треба избјећи сваки ризик по јавно здравље и безбједности становништва, а из разлога деградације станишта, угрожавања водног и копненог биодиверзитета, промјене хидролошког режима водотока, исушивање дијела ријечког корита", истакла је Стевановићева.

Према њеним ријечима, само у САД у периоду од 1983. до 2017. године уклоњено је 1.100 малих брана и ослобођено 242.000 километара водотока, углавном из еколошких разлога.

"Што се Србије тиче, у самој студији је констатовано да губици 'Електропривреде Србије' у преносу електричне енергије од произвођача до крајњег потрошача износе око 17 одсто, а уколико би се смањили за свега два одсто, била би сачувана количина енергије која у потпуности елиминише потребу за мини хидроелектранама", навела је Стевановићева.

Она је подсјетила да је поменутом студијом констатовано да је процесом планирања, пројектовања, изградње и кориштења мини хидроелетрана од 2007. до 2018. године уочена слабост појединих законских рјешења, административних процедура и рада инспекцијских органа на штету животне средине и често против интереса локалне заједнице и становиштва.

"Изградња мини хидроелектрана доноси корист само појединцима, итересним групама, уз минорне енергетске ефекте за ширу заједницу", закључила је Стевановићева.